Фандъкова: Няма връзка между разкопките за метрото и трусовете
Фандъкова: Няма връзка между разкопките за метрото и трусовете / Sofia Photo Agency, архив
Фандъкова: Няма връзка между разкопките за метрото и трусовете
32471
Фандъкова: Няма връзка между разкопките за метрото и трусовете
  • Фандъкова: Няма връзка между разкопките за метрото и трусовете

Столичната община разполага с актуализиран регистър на старите сгради в София и за собствениците, които не ги обезопасяват, се издават предписания и се налагат глоби. Това каза в следобедния блок на Дарик кметът на София Йорданка Фандъкова. В отговор на апела от „Гражданска защита" всеки да се погрижи за сигурността около и в сградата си, Фандъкова увери, че се полагат усилени мерки за това. Общинските стари сгради, които са в много лошо състоя, ще бъдат разрушени, за което обаче е нужно да бъде намерена фирма изпълнител, каза още Фандъкова и добави:

„В момента тече обществена поръчка за избор на фирма. Важно е всички сгради да са добре поддържани и тогава вече гаранцията за устойчивост е по-голяма. Има стандарти, уверенията на експертите са, че като цяло сградите в София за устойчиви до доста висока степен - 9-та по скалата на Медведев".

Често санкциите не са достатъчно високи за собствениците на такива сгради, които не ги поддържат, каза още Фандъкова и допълни, че най-високата глоба от 100 хил. лв. е наложена на собствениците на рушащата се сграда в кв. „Захарна Фабрика", където стана инцидент миналата година. Особена грижа се полага и за възстановяването на сгради-архитектурни паметници, каза още столичният кмет.

На въпрос как ще коментира появилата се теза между гражданите, че разкопките по метрото и строителните работи имат някаква връзка с разместването на земните пластове, Фандъкова отговори: "Това категорично няма връзка и изкопните работи на метрото са на една малка дълбочина. Дълбочината на тези трусове, специално за днешния случай, е над 4 километра. Така че специалистите, експертите заявиха най-отговорно, че не може да се търси никаква връзка между всичко това. В края на краищата нека не забравяме, че метро се строи в много градове, както и се случват земетресения на много места и не можем да търсим тази връзка".