Евгений Дайнов: До една година сини избиратели трайно ще отидат към ГЕРБ
Евгений Дайнов: До една година сини избиратели трайно ще отидат към ГЕРБ / снимка: БГНЕС
Евгений Дайнов: До една година сини избиратели трайно ще отидат към ГЕРБ
23459
Евгений Дайнов: До една година сини избиратели трайно ще отидат към ГЕРБ
  • Евгений Дайнов: До една година сини избиратели трайно ще отидат към ГЕРБ

Не отегчението и недоверието към политиците е причина за малкото гласували, но победа 2 и половина към едно си е смазваща, заяви политологът Евгений Дайнов в предаването „Кой говори" на Дарик.

„Истината е много по-проста - хората живеят с убеждението, че основния проблем, който ги извади да гласуват на 5 юли, е решен - БСП и ДПС са разкарани от властта,  страната е в други ръце, които правят друго. На този фон наистина при частични избори има вяла кампания, защото няма национално усилие за избори", коментира Дайнов.

„Тези, които са гласували, са отишли, аз съм убеден, не толкова за програми за развитие на София, а да довършат нещата от лятото. Всички хора, с които аз говорих, които отиваха да гласуват или бяха гласували имаха ясен политически дневен ред: да натикаме комунистите в миши дупки", заяви още той. 

При увеличаващата се подкрепа към ГЕРБ в национален мащаб, при увеличаващият се компонент на антикомунистическо говорене в говоренето на правителството, идва момент на преориентация на синия избирател, смята още Дайнов. „Идва момент, в който и самите гласоподаватели се питат защо не гласуват за ГЕРБ, бидейки десни, вместо да се занимават със скандалите при десните. Може би сега заемат изчаквателна позиция, но ако десните не си подредят дворчето, аз очаквам че голяма част от десните трайно ще отидат към ГЕРБ в хоризонт от една година. В хоризонт до преди да започнат големите разочарования от правителството, което ще има рано или късно", каза той.

Победата на Йорданка Фандъкова е убедителна за тези, които са отишли да гласуват, коментира в студиото на „Кой говори" по Дарик и социологът Боряна Димитрова. „Да не забравяме, че става дума за частични избори, при тях нямаме този тип мобилизация, която има при едни редовни избори, където много по-активно участват политическите сили. Не забравяме, че в София, където традиционно има една силна десница, десните  нямаха собствен кандидат. Да, вярно, подкрепиха г-жа Фандъкова, но не е едно и също да има собствен кандидат и да бъде подкрепен кандидат на друга политическа сила", обобщи тя.

„В момента ГЕРБ е във възход. Има едно усещане за безалтернативност на този модел на управление, което също не мобилизира много хора да излязат. Но онези, които са отишли да гласуват, за хората, които са преценили, че ще отидат и ще дадат своя глас, победата е доста... това не категорична победа. Победа  66 на 27 е една доста значителна разлика в гласовете и в подкрепата, която се дава", обясни още Димитрова.