Етем обвини медиите за забавената информация за взрива край Челопечене
Етем обвини медиите за забавената информация за взрива край Челопечене / Sofia Photo Agency

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем обвини медиите за забавянето на информацията в ранните часове на 3 юли, когато се взривиха военните складове край Челопечене.

Пред парламентарната комисия по бедствия и аварии министър Етем каза, че медиите ескалирали напрежението в първия час след взривовете. По-късно пред журналисти тя наблегна на това, че законът задължавал средствата за масова информация да предават едно към едно официалната информация, която по думите й била подадена още в 7 ч.

Eмел Етем каза още: В 7 часа още, в ситуационния ни център е дошла информация за района, за липсата на опасност за живота и здравето на населението. Това, че по никакъв начин медиите не са обърнали внимание, а ескалираха напрежението в рамките на един час, е друга тема. Те решиха да разпространят информацията, която са получили от столичния кмет. Трябва на населението да се даде информацията, важна за тях – дали има риск за живота и здравето им, да си сложат мокра кърпа на устата, каквато беше и препоръката ни в 7 часа. Трябва информацията до хората да не е паникьосваща, а успокояваща. Член 35 в Закона ясно и точно пише, че когато се спуснат такива информации и указания от държавните институции, медиите едно към едно трябва да ги предадат на населението.