Етем: Кметовете не са предвидили средства за почистване на речните корита
Етем: Кметовете не са предвидили средства за почистване на речните корита / снимка: Sofia Photo Agency

България няма сериозна готовност за посрещане на пролетното пълноводие на реките при топенето на снеговете. Това предупреди в предаването „Седмицата” на Дарик радио вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Тя посочи общинските кметове като отговорни за това положение и добави:

„Кметовете отново не са предвидили в своите бюджети средства за почистване на речните корита. Контролът, който трябва да осъществяват на строителството в заливните зони. Има такова регламентирано незаконно строителство, както на временни постройки – обори, курници, градини и така също и по трайни, като жилища. Това е изключително погрешно и опасно, защото може да окаже много сериозни проблеми на хората”.

Според Емел Етем, трябва да се помисли дали държавата да не си върне собствеността на 1800 микроязовира, след като общините са доказали неспособността си да ги стопанисват. Вицепремиерът посочи две министерства, които не са приключили важни дейности за защита на населението от бедствия.

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството крайно време е да внесе в Министерски съвет предложение за намиране на ресурси, било то и заем, ако щете от някаква международна институция, за решаване на свлачищните проблеми в Република България. Над 290 действащи свлачища има, които ежедневно създават проблеми. Рушат инфраструктура, застрашават живота на хората. А с милион-два на годината, както отпуска Министерството на регионалното развитие в своя бюджет, не може да се реши дори и едно свлачище.

Вторият проблем, който също е изключително важен, също е свързан с контрола, който Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да осъществява относно строителството. България има огромно по мащаби строителство, огромна строителна дейност кипи навсякъде и в села, и в градове. Според мен, доста е занижен контролът, а ние все пак сме земетръсен регион.

Другото министерство, според мен, което трябва много активно и сериозно в най-скоро време да даде отговор на редица въпроси, които поставям, е Министерството на околната среда и водите, свързани с анализ и нова хидроложка карта във връзка с промени в климата, новите изисквания, състоянието на хидросъоражения – язовирите, били то микроязовири или големите. С години не са почиствани. Техният обем със сигурност не е този, който всички знаем на книга, както е проектирано съоръжението”, каза още Етем.

Цялото интервю с Емел Етем четете в Рубриката ИНТЕРВЮ