Първата тема, за която вече имам мандат да вляза в следващия европейски съвет в четвъртък, е българско предложение, с което ще се опитаме да намалим тежестта на горивата, електроенергията и газа върху икономиката на Европа. Това, което в момента се случва с всичко цени е функция на високите цени на енергията и заедно с европейските партньори ние трябва да се справим с това, защото не е национален проблем, а е общоевропейски проблем. Това каза министър-председателят Кирил Петков след редовното заседание на Министерския съвет.

Пред заседанието Петков даде повече светлина по темите, които обсъдиха днес.

"Правителството работи, за да може да направим така, че тази външна криза, която заля цяла Европа, да може да бъде поносима в българските условия, за българския бизнес. Рабира се, цените за бита остават същите засега". Това каза министър-председателят.

Високите цени са във фокуса на днешното заседание на МС, посочи Петков. "Високите цени в момента са на база на високите цени на горивата, на газа на световните пазари. Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим, доколкото можем, с тази инфлация, която ни залива отвън, но заедно с нашите европейски партньори".

"Европейската комисия прие да дискутира българското предложение, в което ние предлагаме следните неща: съвместно да закупуваме газа - всички 27 страни заедно през един преговорен екип, за да използваме пазарната сила на ЕС, за да достигнем до много по-добри нива на газа. Второ, закупуване, ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегават/час, заедно да направим солидарен механизъм, за да можем заедно да намалим тези нива до 50 евро на мегават/час, за да можем да постигнем по-добри цени за цялата европейска общност, което ще се отрази и на цените на тока", обяви още той.

Когато целият пазар на ЕС говори в един глас, шансът да намалим цената на газа значително е доста голям. До този момент всяка страна се справя сама и това не е довело до добри резулатати по отношение на цената на газа, отбеляза Петков.

ЕС ще се ангажира със съвместно закупуване на газ

Ще предложим и таван за цената на газа, за да може всички в ЕС да не плащаме спекулативните цени. В Европа цената на тока и цената на газа са свързани и чрез газа ще намалим и цената на тока в Европа, посочи още той.

Кординирано намаляване на акциза за горивата, е другото предложение, посочи премиерът. "Това ще е едно предложение, което ще трябва да се приеме от всички страни в ЕС, за да не стане арбитраж между страните, но ако това се случи, ще можем заедно да покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата икономика".

Засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да сме сигурни независимо каква е ситуацията, да може да имаме втора опция за доставка на газ, независимо от войната в Украйна. Както и задължително пълнене на 90% на газохранилищата преди следващата зима. Това предложение е сложила ЕК в дневния ред за четвъртък, добави Петков.

Премиерът каза още, че се удължават четирите програми за помощи за бизнеса във връзка с цените на тока.

От 250 лева на 300 лева се увеличава таванът на компенсацията за бизнеса, съобщи той и добави, че допълнителните средства, които се предвиждат правителството да даде на бизнеса, са 738 млн.

Очаква се цената на тока за битовите потребители да не бъде повишена, посочи Петков.

Ще има дипломатически отговор под една или друга форма към изявленията на руския посланик. Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство. Ще ви информираме, когато мерките бъдат изпълнени, заключи Петков.

Министърът на енергетиката Александър Николов засегна и друга тема. "Един отдавна отлаган проблем - заем, свързан с погасяване на глоба от ЕК към Националната електрическа компания, съответно заем, получен от Министерството на енергетиката ще бъде погасен, а съответно средствата ще се върнат в министерството на финансите и директно обратно в българката икономика. Това ще рече, че от стъпване в длъжност на кабинета Петков до сега са върнати в българската икономика компенсации в размер на над 4 милиарда лева. Това е над 3% от БВП", обяви Николов.

За същия период разходите на домакинствата за електрическа енергия и отопление, въпреки всички тежки пазарни сътресения. За сравнение в Европа средните разходи за електричетво и топлоенергия се повишиха с около 30%, добави той.

Николов коментира и проверката за цената на тока от страна на прокуратурата. "Бих бил повече от радостен такива да има при всеки случай на съмение с оглед на това, че това би повишило прозрачността на начина на управление на дружествата. Компетентите органи трябва да установят дали има нарушения. В интерес на истината, има странни моменти на динамика на цените и на управление на конкретните мощности, но това следва да установят конкретните органи".