Емануел Алтит отказа да обясни защо е в България
Емануел Алтит отказа да обясни защо е в България / netinfo

Френският защитник от международната организация „Адвокати без граници” Емануел Алтит, който е наблюдател по делото срещу медиците ни в Либия, пристигна у нас. На летище София той отказа да обяви целта на визитата си с обяснението, че закъснява за среща в Министерството на външните работи.

Финансовите въпроси, свързани с участието на „Адвокати без граници” в процеса срещу медиците ни се превърнаха в повод за редица недоразумения и напрежение през последните два месеца.

След първото заседание на наказателния съд в Триполи на 11 май, френският адвокат Емануел Алтит заяви пред Дарик, че „плаща пътуванията си до Либия от собствения си джоб и че в определен момент би искал финансовият въпрос между българската държава и „Адвокати без граници” да бъде решен.”

Тогава от Министерството на външните работи опровергаха думите на Алтит и обясниха, че са покрили разноските му като наблюдател на процеса в Либия.

Няколко дни по-късно се появи информацията, че международната организация иска от българските власти 80 000 евро хонорар.

Това твърдение беше опровергано лично от Емануел Алтит, който заяви че не е искал нито стотинка от българското правителство.

Очаква се при визитата на френският адвокат в София най-накрая да бъдат уредени финансовите въпроси, свързани с участието на „Адвокати без граници” в процеса срещу медиците ни в Либия, както и формата за бъдещата подкрепа на организацията за освобождаването на сънародниците ни.