Електронно здравеопазване ще пести пари на държавата
Електронно здравеопазване ще пести пари на държавата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Електронно здравеопазване ще пести пари на държавата
38367
Електронно здравеопазване ще пести пари на държавата
  • Електронно здравеопазване ще пести пари на държавата

До една година пациентите ще могат да си записват час при личния лекар или специалиста по интернет. Това съобщи за Дарик д-р Иван Костов - съветник на министъра на здравеопазването и председател на фондация „Електронно здравеопазване - България". Въвеждането на електронното здравеопазване ще допринесе за по-ефективно разходване на средствата в тази сфера. Това заяви еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребители Джон Дали след като откри в София конференция по темата. Друга основна цел на Европейския съюз е животът на европееца да се увеличи с две години, заяви още Дали.

След въвеждането на интегрирана електронна здравна система във Великобритания са спестени 20% от общите средства за здравеопазване. В Дания са инвестирани 725 млн. евро за електронна система. Резултатите са, че след въвеждането й са спестени 1,4 млрд. евро. България ще търси европейско финансиране за въвеждането на електронно досие, карта, рецепта, както и за развитието на телемедицината, стана ясно от думите на здравния министър доктор Стефан Константинов: „Мисля, че България има електронния потенциал. Последното току-що завършило електронно преброяване показва учудващ резултат - приближаваме се близо до 50% от българските граждани, преброени по електронен път. Това значи, че хората са узрели да ползват тези услуги".

Всъщност в България са правени опити за въвеждане на различни електронни услуги в сферата на здравеопазването. Бяха направени здравни карти и досиета на 40 000 държавни чиновници, като само за тях бяха дадени над 1.2 млн. лв. - не е ясно колко от тях се използват реално. Здравната каса пък обяви в средата на 2009 година, че е готов здравен портал и здравни досиета за всички българи, като стойността на проекта е 450 хил. лв. Проблемът е, че в тях поне засега могат да влязат само хората, които имат електронен подпис.

Д-р Иван Костов - съветник на министъра: „Тя не е добре представена на обществото. Ако говорим за проекта в касата, там се направи портал на електронната каса, който има и такава функционалност. Работа на IT екипа на касата е да промотират този проект и да се види до колко той може да бъде използван".