/ netinfo
Двама бивши шефове на „Напоителни системи“ и бивш изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" се сдобиха с обвинения. От прокуратурата съобщават, че Ивайло Първанов, Стайко Ганчев и Мирослав Николов са привлечени като обвиняеми за безстопанственост. Според държавното обвинение щетите, нанесени на „Напоителни системи“, са в размер на 963 000, а тези на фонд „Земеделие“ за почти 20 000 лв.

Бивши шефове на „Напоителни системи" в ареста с обвинения за продажба на скрап

Прокуратурата обвини бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов за умишлена безстопанственост в големи размери. Според държавното обвинение през 2014 г. Николов е сключил договор за консултантски услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с търговско дружество за почти 20 000 лв. Това обаче не е било нужно.
 
"В Държавен фонд "Земеделие" към същия момент е имало цяла дирекция "Връзки с обществеността, протокол и координация", в която са работили достатъчно на брой хора. По този начин се изразяваме, защото два щата за пиари е имало в Държавен фонд "Земеделие", а с цялостната дейност по връзки с обществеността са били ангажирани и други служители, които също сме разпитали", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
 
Въпреки че договорът не е бил изпълнен, Мирослав Николов е разпоредил да се извърши плащане към търговското дружество.
 
Двама бивши шефове на "Напоителни системи" също са привлечени като обвиняеми. Това са Ивайло Първанов и Стайко Ганчев. По думите на Арнаудова двамата са извършили стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер около 963 000 лв.
 
Ганчев е обвинен в две престъпления - сключване на неизгодна сделка и в безстопанственост. Румяна Арнаудова уточни, че през 2012 г. той е сключил договор с търговско дружество за консултантски услуги:
 
"Предметът на договора най-силно ни смути - търговското дружество да консултира Напоителни системи в процеса по лицензиране на Напоителни системи като ВиК оператор. Законът за регулиране на ВиК услугите не предвижда лицензионен режим", каза Арнаудова.
 
Ивайло Първанов пък е сключил 79 неизгодни сделки за правни и счетоводни услуги и реклама на стойност близо 600 000 лв. Нужда от тези договори също не е имало, тъй като дружеството е разполагало с юрисконсулти и счетоводители.
 
"И разпитаните счетоводители от търговското дружество сочат, че никога не са имали нужда от подпомагане на счетоводната дейност", каза още Арнаудова.
 
Кръгът на обвиняемите по разследването за „Напоителни системи“ не е изчерпан.
 
Николов, Първанов и Ганчев са с мярка за неотклонение подписка.