Бивши шефове на „Напоителни системи в ареста с обвинения за продажба на скрап
Бивши шефове на „Напоителни системи в ареста с обвинения за продажба на скрап / снимка: sxc.hu
Трима бивши шефове на „Напоителни системи" в ареста с обвинения за продажба на скрап
67119
Трима бивши шефове на „Напоителни системи" в ареста с обвинения за продажба на скрап
  • Трима бивши шефове на „Напоителни системи" в ареста с обвинения за продажба на скрап

Трима бивши шефове на „Напоителни системи" вече са обвиняеми. Това са Стайко Ганчев, Георги Харизанов и Радослав Чеглайски. Те са обвинени в сключване на неизгодна сделка. Тримата са в ареста за 72 часа, след което прокуратурата ще иска постоянното им задържане под стража.

Според прокуратурата обвиняемите на 2 ноември 2011 г. взели решение за извършване на опис, инвентаризация и бракуване на 100 000 тона скрап от черни- и цветни метали, представляващи части от напоителни съоръжения. Продажбата на тези метали е трябвало да се извърши на Софийската стокова борса на най-високата цена на тон, предложена на сесията. Още на следващия ден Ганчев сключил двете неизгодни сделки, обясни за Дарик говорителят на Софийската районна прокуратура Петър Белчев: „От борсовия посредник били сключени две сделки. Едната за продажба на 500 тона скрап от черни метали на цена 200 лева за тон, а другата за продажба на 1500 тона скрап на цена 270 лева за тон. Цените, на които са били извършени продажбите, са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество. Дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество".

Дарик разбра, че земеделският министър Димитър Греков е изпратил доклад през юли до прокуратурата. В документите е описано как през последните две години в „Напоителни системи" са продадени на скрап тръби за около 2 милиона лева, като разписаните разходи за рязането на тези тръби са в размер на 4 милиона лева.

Във вторник на протест пред земеделското министерство излизат и служителите на дружеството с искания за ясни финансови разчети и редовни плащания.

Бившият шеф на напоителни системи Георги Харизанов нашумя миналата година, когато стана ясно, че няма диплома за завършено висше образование.