Експерти изготвят техническа експертиза за катастрофата край Градево
Експерти изготвят техническа експертиза за катастрофата край Градево / netinfo
Петима души загинаха при тежката катастрофа край село Градево, община Симитли. Верижната катастрофа стана около 14,15 ч в понеделник. При инцидента катастрофираха два тежкотоварни автомобила и шест леки коли.

Сред загиналите в катастрофата е и петгодишно дете. Трима души са с опасност за живота – две деца и един мъж, транспортирани са в „Пирогов”.

37-годишният Иван Каръков е настанен в неврохирургия в Благоевград, там е откаран и шофьорът на камиона–убиец Иван Червенков. Той е направил опит за самоубийство, но е бил спрян. Шофьорът е под непрекъснато наблюдение.

Работи се по няколко версии по случая, като най-вероятната от тях е пренатоварване на автомобила, съобщи за Дарик директорът на областната дирекция на полицията комисар Константин Титянов. "Плаща се на всички коли, които превозват инертни материали на тон, а не на километър и всички са заинтересовани да товарят повече. Неминуемо претоварването на автомобилите е предпоставка за създаването на произшествия", каза още Титянов.

Първоначалният оглед на камиона е показал, че той е с вградена допълнително надстройка от ламарина, позволяваща допълнителното натоварване на ремаркето. Полицията работи и по други вероятни причини за инцидента. Специалисти оглеждат товарния автомобил, причинил катастрофата. Очаква се да пристигнат експерти от София, които да направят техническа експертиза.

Директорът на Пътно управление Христо Атанасовски съобщи за Дарик, че не са констатирани нарушения от комисията, която оценява състоянието на пътя в района на Предел.

Фирмата-изпълнител на ремонтните дейности е спазила всички изисквания за временна организация на движението. Поставени са пътни знаци ограничаващи скоростта, както и светофарна уредба. Причината за инцидента не е в организацията на движението, а в неспазването на временните ограничения, категоричен е Христо Атанасовски.

Други новини от Благоевград