свинско
свинско / iStock/Getty Images
Европейската комисия (ЕК) ревизира и ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за пет области в България, наложени поради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Става дума за областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Базирайки се на високите резултати в борбата с АЧС при домашни свине през 2019 и 2020 година, оценени положително при одитите, извършени от ЕК, последният от които през ноември 2020 г., БАБХ неколкократно излага пред комисията становище, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за всички засегнати области, допълват в прессъобщението от хранителната агенция.

31 са положителните проби на Африканска чума по свинете през ноември

Поредното искане Агенцията отправи през февруари т.г. То беше разгледано на среща на Постоянния комитет към ЕК на 15 и 16 март, на която държавите членки гласуваха „за” ревизия на Решение за изпълнение на ЕК 2014/709. По този начин ЕК уважи искането и като първи етап в този процес ревизира и намалява ограниченията за петте области в България и община Аксаково.

Територията на Северна България, областите Благоевград, Кърджали и Област София бяха категоризирани като зони от Част III (региони, в които е установена поява на АЧС както при домашни, така и при диви свине). Останалата част от територията на страната е зонирана като Част II (констатирано заболяване само при диви свине). Целта на регионализирането и въведените ограничения в териториите от Част III е да се предотврати разпространението на АЧС и да се защити единният пазар и международната търговия на ЕС.

С новото регионализиране свиневъдите от областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, Област София и общ. Аксаково ще могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в ЕС.

АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

Към момента свинското месо с произход от български свинеферми свободно се продава във всички търговски обекти в страната, напомнят от БАБХ.