Ефективната стачка в „Пирогов” ще доведе до съкращения
Ефективната стачка в „Пирогов” ще доведе до съкращения / Снимка: Sofia Photo Agency
Пациентите отлагат планови операции в „Пирогов”, почти 30% от леглата са незаети, ако има ефективна стачка, вероятно ще има и съкращения – това заявиха от Борда на директорите на лечебното заведение. Почти е готова програмата за преструктуриране на лечебното заведение, синдикалните лидери в болницата са поканени на преговори утре.

В пресконференцията на Борда на директорите не участва единственият нов член - предложеният от стачния комитет Алексаднър Червеняков. Според колегите му, заповед за назначението му има, той все още не я е подписал. Нямаме информация, че д-р Червеняков отказва участие в борда, казаха още те.

Почти е готова програмата за преструктуриране на болницата, очаква се до седмица своите виждания да внесат и шефовете на клиники и секции. За среща в сряда са поканени председателите на синдикалните организации.

Бордът обаче ще разговаря с тях само по синдикалните им искания. Няма предизвестие за стачка, нито подписано споразумение със стачния комитет – това беше реакцията по повод твърденията на стачния комитет, че от 13 юли в „Пирогов” започва ефективна стачка, заради нарушаване на споразумението между контактните групи.

Не е споразумение, а протокол, твърди шефът на борда и заместник-министър Атанас Додов, според когото записаните в този протокол споразумения не задължават здравния министър да ги изпълнява, независимо, че той е назначил контактната група, за разговори със стачния комитет.

„Пирогов” и сега изпитва затруднение, за времето на протестите пациенти са започнали да отказват планови операции, а свободните легла са почти 30%. Ако продължава така, ще се наложат дори и съкращения, каза проф. Емил Таков, срещу чието оставане в борда медиците протестират най-много. Проблем ще има и с получаването на работните заплати от медиците, новият борд все още не е регистриран, няма издаден и спесимен за финансови операции.