/ БГНЕС
Една от причините за бедственото положение в Доспат били непочистените дървета
100449
Една от причините за бедственото положение в Доспат били непочистените дървета
  • Една от причините за бедственото положение в Доспат били непочистените дървета
Паднали дървета са част от проблема, който доведе до обявяване на бедствено положение в община Доспат. „Обстановката вече е нормална, няма бедстващи хора, но проблемът с непочистените дървета до електропреносната мрежа остава и при следващия обилен сняг ще се повтори бедственото положение“, коментира пред Дарик кметът на Доспат Елин Радев. От местната администрация писали писма до горското стопанство. Горските пък са категорични, че дърветата по електрическата мрежа трябва да се почистват от собственика на кабелите и стълбовете – т.е. електроразпределителното дружество.

Отмениха бедственото положение в Смолянско, остава частично за „Превала“ и с. Мугла
 
Тежка обстановка заради силен сняг и непочистени дървета остави без ток хиляди домакинства в Доспат и региона през почивните дни. Ситуацията ще се повтори, ако отново падне по-голям сняг, категоричен е кметът Елин Радев:

"Ситуацията в Община Доспат е нормална. Всички пътища натам са проходими, уличната мрежа е почистена, навсякъде вече има ток и вода. Животът продължава по нормален начин. Основният проблем за създаденото бедствено положение, при което на опасност бяха изложени над 10 000 жители на общината, е непочистените сервитути на пътищата и електропроводите. По закон трябва да бъдат изчистени всички сервитути от дървета, но това не е свършено в нашата община. Писали сме многократно писма до АПИ, до Изпълнителна агенция по горите, държавните горски предприятия, тъй като всяка година ние имаме едни и същи проблеми. Ако бяха почистени, нямаше да падат електропроводите, нямаше да падат дървета по пътищата и всичко щеше да е нормално".

Утежнена обстановка на много места в страната заради снеговалежите
 
Директорът на Държавно ловно стопанство - Доспат, обясни, че работи добре с местната власт, но дърветата по трасето на електропреносната мрежа не са ангажимент на горските: "Не е задължение на горското стопанство, а на този, който ползва трасето, собственикът на ел. трасето има задължение да си го поддържа. Това е горска територия, която е предоставена за ползване. От нас се иска единственото да дадем разрешение. Ние сме го дали. Оттам нататък вече действията по почистването на т. нар. просеки, където са трасетата на ел. преносните мрежи, е на собственика на ел. трасето. С общината сме работили, имахме представител в кризисния щаб. Каквото беше поставено към нашата дежурна група, беше свършено".
 
Към момента сняг в областта не вали и засега от местната администрация се надяват, че зимната обстановка няма да се влоши и да повтори бедственото положение от последните дни.