/ БГНЕС
Единодушно парламентът прие актуализацията на бюджета, свързана с държавните гаранции, които Министерският съвет може да издава през текущата година.

Измененията се налагат заради ангажиментите, които възникват за България заради създадените два инструмента в отговор на пандемията от коронавирус. Целта е да се осигури временна подкрепа, с която да се намалят рисковете от безработица.

Поправките бяха приети и на второ четене, тъй като нямаше заявки за предложения между двете четения.

Единият от инструментите на ниво Европейски съюз е с цел смекчаване на рисковете от безработица - SURE. Общият бюджет на инструмента е 100 млрд. евро, като финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем. За набирането на тези средства е необходим ангажимент от държавите членки за предоставяне на насрещни гаранции в размер общо на 25 млрд. евро. С това гаранционно споразумение България ще поеме задължение при поискване да предостави безвъзвратни и безусловни гаранции в максимален размер от 107 466 500 евро.

Другият инструмент - Паневропейският гаранционен фонд, в размер на 25 млрд. евро., има за цел да предоставя гаранции по операции на Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в подкрепа на малки и средни предприятия. Очаква се фондът да мобилизира до 200 млрд. евро допълнителна целева ликвидност и краткосрочна капиталова подкрепа за европейската икономика.

Фондът се финансира от държавите-членки, като размерът на приноса на всяка страна се определя като процент от общия размер на Паневропейския гаранционен фонд, съответстващ на дела на държавата членка в капитала на Европейската инвестиционна банка. Делът на България е 0,21% и съответно гаранцията е в размер нва 51 251 027,24 евро.

Затова се налага да бъде увеличен максималният размер на държавните гаранция, които могат да бъдат издавани през годината, от  1 535 млн. на 1 845,1 млн. лв.