Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки / БГНЕС, архив
С гневно писмо евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки поиска от холандската си колежка от групата на социалистите Кати Пири обяснения за отправените от нея обвиненията в корупция към български гранични служители на „Капитан Андреево". Във Фейсбук Кати Пири написа, че българската гранична полиция заплашва холандски граждани от турски произход. Според нея български граничари са принуждавали турци да им плащат, за да не им бъдат наложени неоснователни глоби, карали са ги да си измият автомобилите на границата или да чакат в продължение на 14 часа.
 
Това е проблем, който съществува от години и на който най-накрая трябва да се обърне внимание, посочва още Кати Пири. Тя уточнява, че заедно с белгийския евродепутат Катлийн ван Бремп са задали въпроси пред Европейската комисия, както и че ще включат  всички преживявания, споделени с тях в черна книга, която ще предоставят на българското правителство.
 
Според Ангел Джамбазки това е скандално и обидно и настоява за извинение:
 
"Категорично не приемам, който и да е било да хвърля подобни обвинения към български служители и институции и затова напомних на колегата Пири, ако е пропуснала часовете по география, къде се намира България и че границата между България и Турция е външна граница за ЕС и не е просто външна граница на Европейския съюз, а е външна граница с Турция - една агресивна държава. Освен това България заради Холандия не е част от Шенген, но въпреки всичко българските гранични полицейски части изпълняват всички критерии на шенгенското пространство и се налага да проверяват десетки хиляди автомобили на турски гастарбайтери на нашата граница и е нормално да има опашки. Все пак опашки има на целия Балкан", каза Джамбазки.
 
"На всеки е известно, че турските гастарбайтери тръгват от Холандия, Германия, Швейцария, Белгия, пътуват през целите Балкани и минават през България. Така че твърдения, че българските власти били ги спирали, искали подкупи, за да не чакат на опашки, са необосновани, клеветнически и неверни", допълни евродепутатът от ВМРО.
 
Той постави и по друг начин проблема: "Ако някой от нас просто така в пост в социалните мрежи каже, че холандските войници са виновни за клането в Сребреница, как ще реагира колегата Пири? Защото нека напомня, че холандският контингент трябваше да пази Сребреница и резултатът от тяхното пазене е видим. Аз им напомних, че само преди няколко месеца, по време на референдума на Ердоган в Холандия, холандската полиция разпръсна с газ, палки, кучета, коне, с бой хиляди холандски граждани от турски произход; забрани митинга и наруши тяхното свободно право да се събират и да изразяват своята воля. Ние тогава казахме ли, че холандската полиция е расистка, ксенофобска и нарушава правата на хората. Така че помолих настоятелно колегата Пири или да докаже веднага, или да се извини. Защото аз няма да позволява който а да било да използва български институции като боксова круша", допълни той.