Държавата ще опрощава кредити на студенти с деца
Държавата ще опрощава кредити на студенти с деца / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Студентите и докторантите, ненавършили 35 г. при подписването на договора с банката, ще могат да вземат кредит за семестриални такси и издръжка по време на обучението си. Такъв законопроект прие кабинетът, след като идеята се обсъжда повече от 11 години. Държавата ще покрива остатъка от кредита при раждане на второ дете, при смърт или трайна нетрудоспоспособност.

Законът привилегирова не само български, но и чужди студенти, ако са от страни-членки на ЕС или от Швейцария. Масовата причина за студентски кредити ще бъде за плащане на таксите за обучение, прогнозира вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев. Той обясни, че след сключване на кредитния договор между студента и съответната банка, банката пряко ще превежда съответните такси на висшето училище, така че няма да има даване на пари извън безкасовите плащания.

Право на кредит за издръжка в размер на минимална заплата месечно ще има студент, на когото му се роди дете по време на следването, съобщи премиерът Сергей Станишев.

Това е ясен израз на много сила демографска политика, ангажимент от страна на правителството, защото става дума за значителни суми, които ще бъдат опростени на съответните вече млади специалисти при раждане на второ или повече деца в периода след използването на този кредит, допълни Сергей Станишев.

Освен че държавата ще покрива остатъка от сумата по кредита, тя ще бъде и гарант по кредита, главницата и лихвата. Банките нямат право да искат обезпечение на кредита и също така да вдигат лихвата с повече от два пункта над основния лихвен процент, предвижда законът. Гратисният период включва всички семестри плюс още една година от датата на последния държавен изпит или защита на дипломна работа.