Държавата плаща за квалификацията на служители от администрацията
Държавата плаща за квалификацията на служители от администрацията / netinfo

693-ма служители от държавната администрация ще бъдат включени в първия етап от многомодулните специализации в седем български университета.

За това се договориха министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и ректорите на ВУЗ-овете.

Обучението на чиновниците ще се плаща от държавата. Над 415 хиляди лева е отделила държавата за обучението на 693-ма държавни служители през тази учебна година. Целта на специализациите по три области е служителите да получат допълнителна подготовка според конкретните потребности на отделните администрации.

Изискванията са чиновниците да имат степен поне „бакалавър” и добра оценка от годишните атестации. Освен това служителите трябва да са работили поне три години в държавната администрация, а ще се задължат да работят още най-малко година след приключване на специализацията.

Цените за човек на семестър са между 350 и 650 лева в различните университети. Висшите учебни заведения са избрани след обществена поръчка. Това са Варненският свободен университет, Бургаският свободен университет, Югозападният университет "Неофит Рилски" - Благоевград, Стопанската академия "Димитър Ценов" - Свищов и консорциум от Софийския и Нов български университети.

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев посочи, че досега за обучението на държавен служител в България е харчено средно по едно евро годишно, докато в Западна Европа тази сума е стотици евро.