Думата „циганин” не е обидна, но носи негативен характер
Думата „циганин” не е обидна, но носи негативен характер / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Използването на думата „циганин" не е обидно, но не е и препоръчително, защото често има оскърбителен смисъл. Това заяви за Дарик зам.-председателят на Комисията за защита от дискриминация Баки Хюсеинов.

Той обясни, че терминът „ром" е въведен в България по политически и идеологически причини, като в същото време в медийното пространство е наложен стереотипът, че циганите са мързеливи и крадливи, следователно думата „циганин" има оскърбителен смисъл. След това стана по-удобно да се използва политически коректната дума „ром".

„Тя носи в себе си по-малко негативен смисъл и използването й е наложително, за да се променят нагласите на обществото към тази етническа група", каза още Хюсеинов. По негови данни всяка година по няколко хиляди роми завършват българските университети, но крият произхода си, защото се притесняват да не попаднат под ударите на дискриминацията.

На същото мнение е и шефът на фондация „Рома 1995" Антон Карагьозов. Според него често използваната дума „циганин" не е обидна, но и не е много приемлива, защото носи негативно и неприятно отношение. „Сега е по-модерно да се казва ром, макар че много хора от етноса не се обиждат и предпочитат да ги наричат цигани", разказа за Дарик шефът на една от най-големите ромски фондации в страната. „Все пак има и такива, които се обиждат, защото свързват думата „циганин" с термина „циганска работа", която е нещо „отрицателно, мързеливо и противообществено".

„Според неофициалната статистика не повече от 10 000 - 12 000 са ромите, които живеят в пловдивския квартал „Столипиново", уточни Карагьозов. По думите му останалите жители на квартала, които наброяват още между 35 000 и 40 000 човека, са мюсюлмани с турско самосъзнание.

Според зам.-председателя на Комисията за защита от дискриминация Баки Хюсеинов много роми се самоопределят като турци, защото майчиният им език не се изучава в училище. „Самоопределяйки се по този начин, те се чувстват по-близки до заобикалящата ги среда в смесените махали", допълни той.

На 8 април отбелязваме Световния ден на ромите.

Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

Други новини от Пловдив