ДСБ готвят протестен митинг, ако правителството не се смени
ДСБ готвят протестен митинг, ако правителството не се смени / cнимкa: Sofia Photo Agency

Демократи за силна България (ДСБ) очакват оставка на правителството, заради кризата в управлението, още преди опозицията да внесе готвения вот на недоверие към кабинета. В противен случай започват разговори за свикване на национален протест на есен.

„Намираме се в ситуация на национална катастрофа, без да е имало война”, констатира зам.-председателя на партията Екатерина Михайлова. „Проблемът не може да бъде решен със смени на няколко министри. Единственият вариант България да изчисти името си е оставка на правителството и предсрочни избори”, посочи тя. Ако това не се случи, тъмносините планират през август на консултации с останалите опозиционни сили да решат дали да организират национален протестен митинг. „Ако срещнем подкрепата на синдикатите, той може да се превърне в стачка”, каза Михайлова. „Няма да бойкотираме парламента през август, когато е във ваканция, но ще разговаряме дали да го напуснем на есен”, добави тя.

По думите на Димитър Бъчваров, също зам.-председател на ДСБ, президентът бяга от своята отговорност като архитект на тройната коалиция. „Изобличенията срещу него в доклада на ОЛАФ останаха без отговор”, категоричен беше Бъчваров. От партията бяха категорични, че моралните и политически аргументи за стартиране на процедурата импийчмънт на държавния глава, са по-силни от юридическите.