ДПС не вижда провал на тройната коалиция на кметския вот
ДПС не вижда провал на тройната коалиция на кметския вот / netinfo

Ние не виждаме провал на тройната коалиция, левицата продължава да бъде първа политическа сила и не виждаме индикации тази картина да се промени. Това каза на пресконференция в НДК лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Доволни сме от този вот, коментира той. За ДПС е въпрос на престиж, че тези местни избори получава ръст и развитие, посочи той и благодари на целия партиен актив и на младежката организация, която по думите му показва либерален ръст в овладяването и осмислянето на електоралното поле.

Доган отбеляза, че тези избори са доста по-различни от предишните. Местният вот е предимно мажоритарен, но сега присъства нещо друго - прагматичният елемент, припознаването на избирателя в листата за общински съветници или личността на кмета, полезността, която може избирателят да получи от кмета или общинските съветници, обясни лидерът на ДПС.

Българският гражданин прави разлика, когато подкрепя или не подкрепя някого на парламентарен вот, европейски избори или местен вот, коментира той.

Основната цел на ДПС още от акта на номинациите на кандидатите за кметове и съветници беше да се заложи програма за устойчиво развитие на партията по отношение на младите хора, по отношение на преодоляването на етнорелигиозната полукапсулация, и в трети план - да се преодолеят известни географски представи за структурата на партията по посока на нейното разширяване, каза Доган.

С постигнатите резултати, ДПС за пореден път се представя достойно на местни избори, каза заместник-председателят на партията Юнал Лютфи в началото на пресконференцията в НДК.

Лютфи отбеляза, че по предварителни данни ДПС се нарежда на трето място по брой на съветници в национален мащаб, на общински кметове и спечелили кметове на населени места.

Характерното на тези избори в сравнение с местния вот от 2003 г. е, че ДПС има чувствително разширение на своята география, посочи Лютфи. Той допълни, че ДПС има на първия тур 29 самостоятелно избрани кметове с листата на партията. В 21 общини кметовете от листата на ДПС ще се явят на балотаж.