Доживотна присъда за подсъдимите по делото „Борилски”?
Доживотна присъда за подсъдимите по делото „Борилски”? / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Чуйте прокурора по делото Борис Миновски и адвокатите на Желязков и Стоичков
25771
Чуйте прокурора по делото Борис Миновски и адвокатите на Желязков и Стоичков
  • Чуйте прокурора по делото Борис Миновски и адвокатите на Желязков и Стоичков

Доживотна присъда за подсъдимите по делото "Борилски" поиска прокуратурата във Велико Търново. Обвиняеми за жестокото убийство на 24-годишния студент Мартин Борилски в Париж, са Георги Желязков и Стоян Стоичков, и двамата от Варна. На днешното заседание бяха изложени заключителните пледоарии на държавното и частното обвинение.

Прокурорът Борис Миновски призова съдебния състав да отмени оправдателната присъда, произнесена от Шуменския окръжен съд и потвърдена по-късно от Великотърновски апелативен съд. Като доказателство за виновността на подсъдимите прокурорът посочи противоречивите им обяснения за случилото се, както и намерените ДНК-проби на Желязков и Стоичков по техни окървавени дрехи, открити в квартирата на жертвата. Прокурорът посочи още, че няма каквито да било следи от трети лица, както твърдят двамата обвиняеми и това напълно оборва тезата им, че в жилището на Борилски, е имало двама непознати мъже, които са нападнали жертвата.

Частното обвинение, което представлява интересите на семейството на Борилски, поиска обезщетение в размер на 400 000 лева за нанесени нематериални щети.

На днешното заседание двамата подсъдими не присъстваха, заради възникнала авария с автомобила, с който са пътували към Велико Търново. Те бяха представлявани от тримата си адвокати. Защитата на обвиняемите изгради тезата си около факта, че в стаята на Мартин Борилски не са открити никакви отпечатъци от подсъдимите. Адвокат Ина Лулчева заяви, че с липсата на такива следи не може категорично да се твърди, че обвиняемите са извършители на убийството.

Според защитата, аутопсията на Мартин Борилски е извършена немърливо и в никакъв случай не може да се твърди, че френските специалисти са си свършили перфектно работата, както изтъква обвинението. Според адвокатите на Желязков и Стоичков в работата на френските криминалисти има редица пропуски.

Съдебният казус за убийството на Мартин Борилски продължава вече десета година. 24-годишният варненец Мартин Борилски, студент в Сорбоната, бе убит в Париж през 2000 г. Трупът му беше намерен от френски пожарникари в квартирата му на ул. "Льо Курб". Тялото му беше завързано с пуловер, а черепът му - счупен с гира. При аутопсията бяха открити повече от 90 прободни рани по тялото на студента.

Обвиняемите за престъплението - Георги Желязков и Стоян Стоичков, бяха признати за невинни последователно от Шуменския окръжен съд и Великотърновския апелативен съд. Въпреки че обвиняемите са от Варна, съдиите в морската столица си направиха отвод, заради познанствата си с бащата на Георги Желязков, който е бивш шеф на варненското следствие.

Коментар на прокурора Борис Миновски и адвокатите на Желязков и Стоичков чуйте в прикачения аудиофайл

Още новини от Велико Търново