/ Павел Тенчев
Инициативата "Дни на отворените врати" в Базовата екологична обсерватория "Мусала" към БАН ще се състои днес и утре /с резервни дати 10 и 11 август/, и на 27 и 28 юли /с резервни дати 17 и 18 август/, ако не позволят метеорологичните условия това да стане на първоначално планираните дати. Това съобщиха от БАН.

Базовата екологична обсерватория "Мусала" е част от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, и се намира на най-високия връх на Балканския полуостров - Мусала, който е на 2925,4 метра надморска височина в Рила планина.

Уникалното географско разположение на връх Мусала, на границата на долната тропосфера, позволява в обсерваторията, в допълнение към традиционните изследвания, свързани с космическите лъчи, да се извършват и изследвания за глобалното изменение на климата, за преноса на трансгранични замърсявания, за възможни корелации на интензивността на космическите лъчи с атмосферните параметри, поясняват учените.

Всички, които имат желание да посетят уникалната обсерватория и да разберат повече за дейността й от българските специалисти, които работят там, могат да го направят на посочените дати. Резервните дати са предвидени в случай, че метеорологичните обстоятелства на основните дати не са подходящи за изкачване до върха.
БТА