Участниците
Участниците / Община Белоградчик
В Белоградчик се проведе  38-мата "Поетическа обсерватория", организирана от община Белоградчик, дружеството на писателите във Видин и Народно читалище "Развитие - 1893г". Културната проява е единствена по рода си в страната и един от най-големите поетични празници у нас.
Кметът на общината Борис Николов приветства участниците в поетичната проява и отдаде дължимото за прекрасната инициатива на доц. Емил Павлов, който вече не е сред нас, благодари на организаторите и гостите, за това, че  толкова години си дават среща тук на Астрономическата обсерватория.

Ненчо Славчев, водещ на събитието, обяви поетите и творците в тазгодишното издание на "Поетическа обсерватория" и представи Димитър Христов - поет, драматург и преводач, член на Съюза на българските писатели, който изнесе авторски рецитал. В Деня на Ботев и загиналите герои за свободата и независимостта на България, прозвуча и стихотворението "Часовникът на Ботев", завършващо с четиристишието:
 "Със всяко поколение
  часовникът на Ботев,
 задъхан от проблеми
 не спира да работи!".

Стихотворението е поместено в поетичната книга на Димитър Христов "Песни - тъги и наздравици". Освен прекрасна поезия, от високата сцена на Астрономическата обсерватория прозвучаха и не по-малко красиви песни по текст, музика  в изпълнение на автора и акомпанимент на китара. Поетът с китара сподели много добри думи за поетичната проява, която вече се превръща в международна и на която след дванадесет години той отново е гост.
Тази година по-забележимо бе и участието на поетите от Сърбия. Свои стихове рецитираха Обрен Ристич от побратимената община Княжевац, също и Божица Николич и Горан Вучкович от Неготин.

Свои стихове прочетоха и поетите и творците Емил Дичев от Кула, Дияна Сиракова, Колетка Павлова, Катерина Ненчева, Десислава Вълова, Албена Стефанова  и членове на Литературен клуб към Народно читалище "Развитие- 1893г."- Белоградчик."

Изключително приятно впечатление направиха учениците от СУ "Хр. Ботев" - Карина Бисерова - VІІ -"А" клас, Алис Тодорова - ІХ - "А", Анита Георгиева - Х -"А" ,Силвия Дафинина - ІХ - "А", Лена Иванова - ІХ - "А", Митко Симеонов - VІІ - "Г" и Мартин Мартинов - VІ - "А" клас, което е заявен интерес към литературата и художественото слово и с които трябва да се работи.

В края на събитието поетът Ненчо Славчев пожела на всички здраве, творчески успехи и до нови срещи.