Директор на банков клон е задържан след операция „Вносителите
Директор на банков клон е задържан след операция „Вносителите / www.sxc.hu
Директор на банков клон е задържан след операция „Вносителите"
38652
Директор на банков клон е задържан след операция „Вносителите"
  • Директор на банков клон е задържан след операция „Вносителите"

Директор на банков клон в Пловдив е сред 11-те задържани при операция „Вносителите". Това съобщи говорителят на Пловдивската Окръжна прокуратура Галин Гавраилов. През директора на банковия клон са минавали паричните потоци от стоката. Деветима от задържаните остават в ареста, допълни Гавраилов.

Сред задържаните е Димитър Медаров от Пазарджик, собственик на фирма „Дичи", една от най-големите в района за търговия със захар и захарни изделия. На деветимата, които остават в ареста, са повдигнати обвинения за организирана престъпна група, за данъчни престъпления и пране на пари, съобщи директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов. На директора на банковия клон към момента не са повдигнати обвинения. Той е разпитан като свидетел и е задържан за 24 часа. Става въпрос за банков клон на ОББ, съобщи за Дарик информиран източник. Тартор на групата е Хованес Манукян от Пловдив. Според разследващи, пожелали анонимност, той е приближен на братятата Маргини.

Групата е била наблюдавана в продължение на три месеца. Претърсени са над 40 адреса, иззети са огромен брой документи и компютърни конфигурации. Вероятно в процеса на разследване ще бъдат разкрити още престъпления, коментира старши комисар Чонов. Задържаните не са криминално проявени. Всички те поддържат висок социален статус, допълни той.

Операция "Вносителите" се проведе от служители на Главна дирекция "Криминална полиция" (ГДКП) и на областните дирекции на МВР в Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, съвместно с Окръжна прокуратура - Пловдив. Установено е, че от Гърция ежедневно са влизали в страната огромни количества захар, която се е пласирала в търговската мрежа. Големи количества от нея са се пласирали и в големите търговски вериги, обясни заместник-директорът на Националната агенция по приходите Тодор Тодоров. По думите му качеството на захарта е добро, престъплението е в укриването на ДДС. В схемата са замесени над 50 фирми.

В резултат от престъпната дейност на групата държавният бюджет е ощетен с около 7,5 милиона лева само за последните четири месеца. Преди това, по друга схема, групата е ощетила бюджета с 18,6 милиона лева.

В хода на разследването ще бъдат разпитани над 200 души, включително шофьори на ТИР-ове.

Други новини от Пловдив