Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов представи параметрите на предвидените от Министерството на отбраната (МО) основни проекти за модернизация за периода 2022 – 2026 г. в парламентарната комисия по отбрана. Той обясни, че в рамките на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) МО са включили максимално много възможни проекти, които да покриват една част от способностите, които страната ни трябва да притежава. 

"Нашето желание е да има много повече проекти в тази програма, но финансовото ограничение с 2% от брутния вътрешен продукт и прогнозите как ще се развива държавата ни, дават основание, че това може да заложим като проекти и да ги осигурим финансово", каза пред народните представители Димитър Стоянов.

"Тази програма е направена към днешните условия, проектите не обхващат всичко, което е необходимо, и е възможно да има и други проекти", добави служебният министър. Димитър Стоянов отново отбеляза, че Сухопътните войски са изостанали много в модернизацията си.

Преди това с 11 гласа "за" парламентарната комисия по отбрана подкрепи Законопроекта за ратифициране на Международен договор "Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили"
БТА