Димитров поиска по-бързо разследване по Консолид комерс
Димитров поиска по-бързо разследване по Консолид комерс / Sofia Photo Agency
Министърът на икономиката Петър Димитров поиска от главния прокурор Борис Велчев да се ускори проверката по източването на 5 милиона лева от държавното дружество „Консолид комерс”, както и обвинителният акт да бъде внесен по-бързо в съда. Съдействие при разследване на случая министър Димитров е поискал и от председателя на Държавната агенция Национална сигурност Петко Сертов и от управителя на Българската народна банка Иван Искров.

В новия сигнал, който днес министърът на икономиката Петър Димитров е изпратил до главния прокурор Борис Велчев, се обяснява, че в края на миналата година е настъпило ново обстоятелство около разследването по „Консолид комерс”.

През юни 2006 г. при проверка на държавното дружество е разкрита липса на около 5 милиона лева. Тогавашния ликвидатор на предприятието Владимир Милев е обяснил пред Министерството на икономиката, че тези пари са обменени в евро и предоставени за управление на частната финансова къща „Форекско”. Двете дружества са сключили поредица от договори и допълнителни споразумения за форуърд валутни сделки, като датата на последния падеж е 9 декември 2007 година. На тази дата обаче от „Форекско” не са доставили договореното количество чуждестранна валута въпреки, че му е била изпратена официална нотариална покана и е посочена банкова сметка, по която да се преведат парите.

Това е поводът министърът на икономиката Петър Димитров да сезира отново Главна прокуратура, Държавната агенция за Национална сигурност и Българската народна банка за източването на държавното дружество „Консолид комерс”.