Десните искат пренаписване на доклада за националната сигурност
Десните искат пренаписване на доклада за националната сигурност / netinfo

Опозицията не подкрепи доклада за състоянието на националната сигурност през 2005 г., който бе приет от парламента днес. Десницата остро разкритикува документа и поиска той да бъде върнат на правителството за пренаписване. В доклада се отбелязва, че през следващите години влияние върху националната ни сигурност ще оказват природните бедствия, демографският проблем, тероризмът, организираната престъпност, корупцията и опасността от епидемии.

В доклада на НС не става ясно какви са приоритетите на българското разузнаване и към кой район на света са насочени българските интереси, посочи депутатът от ДСБ Атанас Атанасов по време на дебатите. Той бе категоричен, че отделените 13 900 млн. лв. са крайно недостатъчни са българското разузнаване.

В раздела за контраразузнаването липсва проблемът с корупцията, която пък е основният механизъм на чуждите спецслужби за купуване на информация, е позицията на ДСБ.

Според Атанасов в момента до най-високите етажи на държавата достъп имат лица, зависими от чуждите специални служби.

Сред критиките към доклада той посочи, че за пожарната безопасност е отделено повече място, отколкото за организираната престъпност, а за сериозен проблем като радикалния ислям се говори твърде срамежливо.

В него липсва стратегия за реформиране на специалните служби, отбеляза Йордан Бакалов. Според него е необходим единен устройствен закон за националната сигурност.

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков отхвърли обвиненията на опозицията и припомни, че се бъркат жанровете, тъй като в случая става въпрос не за стратегия за националната сигурност, а за доклад. Миков изтъкна още, че от 7 - 8 години насам това е първото българско правителство, което внася за обсъждане в парламента доклад за състоянието на националната сигурност.