Десетки доброволци залесяват парк „Витоша”
Десетки доброволци залесяват парк „Витоша” / netinfo

Над 70 доброволци ще се включат в акция днес за залесяване на територията на природен парк "Витоша", съобщиха от дирекцията на парка.

Инициативата ще се състои в района на х. "Момина скала". Акцията се организира от инициативна група "Витоша" и "Горичка" ООД в рамките на проект за възстановяване и опазване на горските екосистеми на територията на природен парк "Витоша", изпълняван в партньорство с Дирекцията на парка и Държавното лесничейство - София.

Залесяването е поредната инициатива, която ще бъде реализирана благодарение на пилотния модел за "осиновяване" на горски участъци от фирми, организации и училища, разработен от инициативна група "Витоша". Процесът па осиновяване включва избор на определен участък, осигуряване на средства за залесяване и грижи за създадените млади гори в дългосрочен аспект.

В рамките на предстоящата акция ще бъде залесено последното сечище в района х. "Момина скала" с площ 12 дка, след което ще се търсят средства за възстановяване на горите в по-големите сечища на територията на парка.