Депутатите са земеделци, магистратите - живеят на кредит
Депутатите са земеделци, магистратите - живеят на кредит / netinfo

Депутати и висши държавници масово се оказаха земеделски производители за разлика от земеделския лидер Яне Янев, който не е декларирал такава дейност. Това показват имотните декларации, които те подадоха пред Сметната палата за притежаваното от тях през 2005 г.

Магистратите масово живеят на кредит и лизинг. Не може да се разбере какви имоти притежават двама от най-скандалните прокурори – бившият районен прокурор на София Славчо Кържев, срещу когото се води дело за престъпление по служба, защото просто не е подал декларация. Както и Спартак Дочев, сочен за един от най-приближените на бившия главен прокурор Никола Филчев, който е използвал правото си по закон да заяви, че няма промяна в имотното му състояние и така не се вижда какви имоти има.

Завеждащият отдел „Международна дейност” във Върховна касационна прокуратура Камен Михов пък е зачертал всички графи и не е вписал нито една буква в декларацията си, дори не е посочил и официалната си заплата.

Най-богат се оказа досегашният председател на Конституционния съд и бивш кандидат за президент Неделчо Беронов, който освен ниви в Нова и Стара Загора е декларирал и шест банкови сметки за над 106 хиляди лева.

Друго скандално име Трендафил Трайков също живее на заем – декларирал е четири кредита за 55 хиляди лева и 40 хиляди лева получил от девоенизацията. 30 хиляди лева е получил от МВР столичният кмет Бойко Борисов за свалянето на генералските му пагони. В декларацията на заместник-главния прокурор Христо Манчев освен кредити и лизинги изобщо не фигурира скандално прочулият се хотел на съпругата му край Балчик.

Друг от скандалните прокурори, чието уволнение предстои да се гледа - Николай Ганчев се оказва, че се вози в най-обикновена „Лада” за 2500 лева, за сметка на това има три договора за лизинг за 70 хиляди лева, неизвестно какво изплаща.

В декларацията на бившия премиер Симеон Сакскобургготски освен всички известни досега имоти, е вписана и реституираната през миналата година сграда в град Баня. Фигурират и имотите му в Мадрид, София, Боровец, горският масив в Самоков, и вилите в местностите Сарагьол и Ситняково в Рила планина. Сакскобургготски отново не е пропуснал да декларира и кадилака си от 1991 година. Над 3,8 милиона лева са средствата, с които разполага бившият премиер. Той и съпругата му Маргарита притежават и три процента от акционерно дружество.

Другият бивш премиер и лидер на ДСБ Иван Костов както и за 2004-та година, и сега е посочил притежаваните от него и съпругата му държавни ценни книжа на Република Турция. Двамата са инвестирали и в инвестиционни фондове. От тези финансови операции, както и от продажбата на имот и приходите от заплати и хонорари са спечелили през 2005 година 69 122 лева.

Дял в инвестиционен фонд и в търговско дружество има бившият финансов министър Милен Велчев. Той е инвестирал близо 313 хиляди лева в пенсионни фондове и брокерска сметка. В инвестиционни фондове е вложил близо 20 000 лева лични средства и управителят на БНБ Иван Искров.

От заплата през 2005-та президентът Георги Първанов е спестил 6400 лева. Георги Пирински има осем имота в София, Банско и село Черногорово. Получил е пари от наем 4800 лева. Със заем е купил лек автомобил „Опел Корса”.

Бившият столичен кмет и настоящ депутат Стефан Софиянски е получил от наеми през миналата година малко над 31 хиляди лева, като наблюдател в Европарламента хонорарът му е близо 10 500 лева. През миналата година съпругата му Алиса е продала наследствен имот за 18 000 лева.

Добромир Гущеров е един от най-богатите депутати в Народното събрание – от акционерното си участие в дружествата на група „Орел” през 2005-та година е получил доходи за малко повече от половин милион лева. Купил е на лизинг джип „Тойота Ланд Круизер” за 26 690 лева.

От продажба на грозде бившият директор на АЕЦ „Козлодуй” и настоящ депутат от НДСВ Йордан Костадинов от продажба на грозде през 2005 г. е спечелил 358 350 лева. Разходите, които е направил покрай селскостопанската си дейност, са 1500 лева. Отделно е вложил 6800 лева в строителство. Колегата му от Коалиция за България Кирил Добрев също от продажбата на земеделска продукция е спечелил близо 40 000 лева.

Инвестиции в земеделски земи през миналата година е направил и заместник-председателят на ПГ на БНС и председател на здравната комисия в Народното събрание Борислав Китов. Земеделска земя притежава и друг депутат от Коалиция за България Петър Кънев. Той стопанисва 1775 декара в Софийско.

В имотната си декларация бившият лидер на СДС Надежда Михайлова е вписала и командировката си в Южна Корея. Участието й в конференцията там, организирана от неправителствената организация „Фрийдъм хаус”, и е излязло 16 185 лева. Също командировка в чужбина – до Ню Йорк е описал и председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов. Неговото пътуване е струвало 3200 лева. Пътуване зад граница на стойност 5000 лева е декларирал и Филип Димитров.

Сред най-бедните в 40-то Народно събрание са депутатите от „Атака”. Лидерът на партията Волен Сидеров не е посочил дали притежава недвижими имоти и автомобили. В декларацията му фигурират само 952,53 лева, които той е спечелил през 2005-та година от хонорари от телевизионни предавания и от заплатата си като народен представител. Димитър Стоянов пък е продал за 500 лева 10-процентния си дял в „Бумеранг БГ”. Павел Шопов е декларирал апартамент и гараж в Пловдив и получени 19 000 лева от наем от недвижим имот.

Заместник-председателят на парламента и доскорошен член на ПГ на Атака Петър Берон е обявил единствено 16000 лева, които е получил от заплати, а независимата вече Стела Банкова навсякъде в декларацията пред Сметната палата е писала – без промени за имотно състояние и доходи над 5000 лева, няма задължения и вземания над 5000 лева не е давала обезпечения, т.е. във всяка графа тя е писала – не.

Марио Ал Джебури е собственик на вила и дворно място и три апартамента в София, като единият от тях е в строеж. Освен това той притежава и половин апартамент в Лондон. Има заеми за близо 1,5 млн. лева, като най-голямата част от тях са ипотечни кредити. Има акции в седем дружества.

Заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Игнат Томанов, чийто мандат изтича утре, има седем имота, като през миналата година е продал земеделската си земя в с. Генералово за 196 200 лева, а я е придобил за 25 000 лева. Декларираният му годишен доход от трудови възнаграждения е малко над 32 хиляди лева.

През тази година бившият председател на Комисията по хазарта Георги Петров си е купил Рено за 1000 лева.