/ БГНЕС
Седмица, след като парламентът прие на две четения в един ден закона за ратификация договора за закупуване на нови изтребители,128 депутати отхвърлиха президентското вето, 73 го подкрепиха, а 3 се въздържаха. Според представителите на ГЕРБ ветото на държавния глава е абсолютно несъстоятелно. От управляващата партия бяха категорични, че договорът със САЩ е напълно стандартен и прозрачен. Депутатът Тома Биков дори намекна за скрити интереси на държавния глава Румен Радев.

"Аз от самолети не разбирам, но разбирам от политически тези - тук коментираме ветото на президента. Това е може би най-глупавото вето в последните 30 години, налагано от президент, с абсолютно смешни мотиви", посочи Биков.

Отново напрежение сред управляващите заради F-16 (ОБЗОР)

От Обединените патриоти също се обявиха срещу ветото на президент Румен Радев. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов нарече действията на президента „етюд от политически театър”, като обясни, че държавният глава не иска реално да спре сделката.

"Господин президентът е наложил това вето по чисто политически подбуди и бих казал - неискрено и лицемерно. Ако господин Радев искаше да възпрепятства тази сделка, защото е убеден, че не трябва да е реализирана, тъй като не е в интерес на България, той спокойно можеше да наложи ветото на 31 юли - тогава е крайният срок за заплащането, което трябва да направи българската държава", коментира Сименов.
 
ДПС подкрепиха управляващото мнозинство в преодоляването на ветото. От движението бяха категорични, че закупуването на F-16 е стратегичеки избор. "Основна част от въоръжението на НАТО е произведено от САЩ. Това е неоспорим факт. Ние не купуваме само самолети - ние си купуваме спокойствие и национална сигурност", твърди Джейхан Ибрямов.
 
Горанов към Радев: Ще има ли вето и върху закона за държавния бюджет

БСП пък застанаха категорично зад притесненията на държавния глава. Левицата намекна, че договорите са непрозрачни. Те изразиха съмнение, че цената може да се покачи.
 
"Тука ще кацнат самолети на практика без никаква гаранция. Оставаме с платени 2 млрд. и 300 млн. лева със самолети за по 200 млн. долара, които нямат гаранцията дори за кафеварка", заяви Румен Гечев от БСП. Таско Ерменков (БСП) пък добави, че България в момента "не купува най-модерния самолет, а най-модерния чертеж на самолет".

Президентът Румен Радев има още един шанс да спре сделката – ако върне и актуализацията на бюджета, с която се осигуряват средствата за сделката.