изтребител Ф-16
изтребител Ф-16 / Guliver/Getty Images
Остър тон между президент, кабинет и парламент. Депутатите от комисията по отбрана отхвърлиха ветото на държавния глава върху сделката за новите изтребители, а Румен Радев настоя за спешни отговори пред обществото. По думите му имало редица неясноти около сделката със САЩ.

Президентът Радев: Очаквам задълбочени дебати в НС за изтребителите (ВИДЕО)

Държавният глава е върнал ратификацията във възможно най-краткия срок. Причината - договорите за новите изтребители били одобрени от депутатите също толкова бързо, последователно на две четения в един и същи ден.

„Тези огромни средства не са нито на премиера, нито на правителството, те са на гражданите. Задължителен е нов дебат, който да даде отговор”, заяви президентът по време на специално изявление за самолетите.

Реакцията на президента предизвика силен отпор сред министрите в кабинета.

Горанов към Радев: Ще има ли вето и върху закона за държавния бюджет


„Дебатът за покупка на въоръжение, особено, когато говорим за Военновъздушните сили, никога не е лек. Във всяка една от държавите, където са правени подобни сделки, те са били значителни като цена, но подобен тип дебат да се превръща в популистки, вместо в дебат за модернизацията на армията, е неприемлив“, коментира министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на президентското изявление.

„Още повече, че мотивите на българския президент за липсата на достатъчно такъв дебат в нашето общество са най-малкото неверни, тъй като повече от година този дебат е пред публиката“, подчерта той. „Имаше ли подобен дебат, когато правителството, ръководено от президента, избра Грипен и остави на правителството на Бойко Борисов да вземе окончателното решение“, запита Горанов.

„Не съм съгласен с аргумента, че по този въпрос - за закупуване на тези самолети, не е имало достатъчен дебат. Още преди да стана министър на отбраната тече дебатът какви ще бъдат новите самолети за нашата авиация. Две години и четири месеца вече това е тема, която не слиза от медиите и от обществените коментари. Това е тема, която многократно се е разглеждала и в Парламента, и в Комисията по отбрана“, заяви от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Обсъждала се е и на професионално, и на политическо ниво. Не виждам какво ново може да се каже в този дебат, освен това, което вече е изговорено. Няма абсолютно никакви допълнителни договори и споразумения, които са необходими да бъдат подписвани до получаването на самолетите“, подчерта той.

„Всички тези опити да се всява страх в обществото, че ние ще бъдем натоварени с излишни допълнителни разходи, не отговарят на истината, както и че самолетите не са в способност да изпълняват своите задължения, не само при охрана на въздушното пространство на България“, допълни Каракачанов.

Към момента обаче новият дебат изглежда лесно преодолим. Генералната репетиция от ресорната комисия показа, че с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС ветото може да падне и в зала.

Комисията по отбрана преодоля ветото върху сделката за F-16

По думите им президентът нямал реални мотиви.

"Има една декларация, пожелание, оценка, назидание към Народното събрание. Нямаме мотив”, каза Милен Михов от ВМРО.

"Той много добре ме убеждаваше, че F-16 е най-добрият, после, след 2 години, каза, че „Грипен”, сега пак казва, че F-16 е по-добър”, коментира Валентин Радев.

„Тези способности, които получаваме на тази цена не е най-доброто икономическо решение, макар,че е политическо”, заяви Николай Цонков  от БСП.

Разпада ли се малката коалиция

Президентът вижда и други проблеми.

"Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение", изброи Радев.

Ако ветото бъде отхвърлено и в зала, България трябва да плати малко над 2 млрд. лева до 4 септември.

„Обществото и по този въпрос е на две различни мнения. Не малка част от хората, само като чуят, че самолетът е американски са против. Ако беше руски, сигурно другата част щяха да са против”, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Ветото влиза в зала още в петък.

Сега основният въпрос е дали президентът ще наложи вето и над закона за държавния бюджет. Процедурна хватка, която би затруднила сериозно плащането на цялата сума навреме.

„Ние сме готови българският парламент да заседава допълнително и да бъде преодоляно и едно евентуално вето върху Закона за бюджета. Нека в бързи срокове президентът да заяви своята позиция и по отношение на актуализацията, тъй като единият проект без другия няма как да продължи”, уточни Горанов.

За да отвърнат на удара, управляващите вече имат строга организация.

„Един дебат продължил години наред е време да завърши и това ще стане в петък”, каза председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов.

Военното министерство отговори на президента за F-16

Междувременно Министерството на отбраната публикува отговорите на въпросите, зададени от Президенството за договорите за придобиване на самолети F-16 Block 70.