/ iStock/Getty Images
Депутати от 48-ото Народно събрание се обявиха в подкрепа на бързото приемане на промени в Закона за защита от домашното насилие. Законодателните изменения могат да бъдат приети до месец, смятат Илина Мутафчиева („Демократична България“, ДБ), Калина Константинова („Продължаваме Прoмяната“, ПП), Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Цветан Енчев (ДПС) и Явор Божанков. Те споделиха своето мнение по време на форум, посветен на политики и действия за борба с насилието над жени.

Събитието е организирано от Българския фонд за жените и Българската платформа към Европейското женско лоби. Участие в него взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.
В сегашното Народно събрание има два законопроекта за промени в Закона за защита от домашното насилие – на „БСП за България“ и на ДБ, които внесоха предложенията, изготвени от кабинета „Петков“.

Между две седмици и един месец е напълно достатъчно време да се направят измененията, смята Калина Константинова. Според Илина Мутафчиева е възможно до средата на януари догодина промените да бъдат факт. За срок от един месец се обяви и Цветан Енчев, който посочи, че има забележки по законопроекта на ДБ, но и че предложените законодателни промени са стъпка напред. Христо Терзийски увери, че ще говори с председателя на Комисията по правни въпроси – Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) да приоритизира законопроекта в дневния ред на комисията.

Калина Константинова и Илина Мутафчиева посочиха бившия правосъден министър и сегашен депутат от ДБ Надежда Йорданова, като двигателя на изготвянето на законодателните промени. Те увериха, че темата е приоритет и за двете парламентарни групи – ПП и ДБ. Константинова каза, че няма извинение защо от юли месец, когато предишното правителство е внесло измененията в закона, досега не са направени промените.

Според Константинова у нас липсва цялостна хоризонтална политика, която да подобри процеса по справяне с проблема с насилието над жени и домашното насилие. Тя конкретизира, че в законопроекта се предвижда създаването на регистър, както и Национален съвет за превенция и защита.

Илина Мутафчиева смята, че трябва да се гарантира комплексна помощ към жертвите и децата. Тя засегна темата, че освен лично и социално, проблемът има и икономическо изражение, защото жертвите на насилие трудно се реализират на пазара на труда. В тази връзка Илиана Балабанова, председател на Българската платформа към Европейско женско лоби, посочи, че по данни на Европейския институт за равенство между половете цената на насилието, основано на пола, в ЕС възлиза на 366 милиарда евро годишно.
Проблемът не е в това да спрем насилието, а в това то изобщо да не съществува, коментира Цветан Енчев.

По време на дискусията беше коментираха и темата за Истанбулската конвенция, за Конвенция 190 за премахване на насилието и тормоза в областта на труда. Участниците във форума засегнаха и проблема със сексуалната злоупотреба над деца и ранните бракове.