Ако няма сериозно влошаване на епидемичната обстановка, на 15 септември учениците ще започнат присъствено, това заяви пред NOVA министърът на образованието в служебния кабинет Николай Денков.

Нашата задача е да държим максимално отворени училища, максимално присъствено обучение, но без да подлагаме на сериозен риск здравето на учениците и учителите“, посочи Денков.

Образователният министър обеща новата учебна година да бъде по-дълго присъствена

enlightenedАко така изглеждат нещата, както днес, ще има тържества за 15 септември навсякъде, обеща министърът. 

"Мен не ме притеснява откриването на учебната година, това се прави в дворовете, на открито, може да се осигури дистанция, могат да се осигурят различни часови пояси, така че да не се засичат различни випуски. Проблемът е как след това ще се развият нещата, когато децата влязат в клас - дали ще спазват мерките, каква е ситуацията в града, в който се намира училището  и т.н. Така че откриването на учебната година при тази епидемична обстановка ще бъде присъствено", посочи още Денков. 

5 пъти се е увеличила заболеваемостта от COVID-19 при децата

enlightenedВсе още се обсъжда и уточнява в Здравното министерство въпросът за маските в клас, но за момента идеята е при малките ученици маските да са само в междучасията, а при големите - остават. 

"Това, за което имаме консенсус до момента, е, че можем да освободим мерките за малките деца (от 1 до 4 клас). Обсъждаме дали да бъдат маските само в междучасията. При по-големите деца ще има маски. Ще има и някои допълнителни възможности, като това да се отварят прозорците на всеки 15 минути, когато позволява времето, така че да осигурим проветряване на класните стаи", каза още служебният министър. 

enlightenedЗа всички останали деца - в детските градини и предучилищната възраст, маски няма да има. 

Денков: Решението за преустановяване на присъствените занятия ще се определя локално


Ако все пак се стигне до усложняване на епидемичната обстановка министър Денков беше категоричен, че последните, които ще преминат дистанционно, ще са малките ученици (от първи до четвърти клас).

enlightened"Това, което обсъждаме с колегите в министерството, е, випуските, които ще имат изпити (7 клас и 12 клас), да ги задържим по-дълго време в училище. Така че там ще има лека промяна в насоките. Ще започваме от големите към малките преминаването, но 7 и 12 клас ще гледаме да ги задържим максимално", обясни Денков. 

enlightened"При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата. Има директори, които могат да решат, ако има възможност, обучението да бъде на 2 смени - сутрин и следобед, като 50% от децата да са вкъщи. Има директори, които казаха, че са готови и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – вкъщи и да се сменят през седмица. Директорите ще имат свобода да решават. Това, което сме поставил като условие, е при електронно обучение, ако не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в училище", допълни още министърът. 

Когато децата имат някакви симптоми, те ще бъдат веднага тествани и ако се окаже, че са заразени с COVID-19 - ще бъдат изолирани.

„Ако в училището има масова нагласа на родителите за това децата да се тестват, в момента границата е 90%, тогава децата ще се тестват, за да имаме ясна индикация, че училището е безопасно. Ако съгласните родители са по-малко, става безсмислено. Децата ще се тестват ежеседмично. Обсъждаме варианти как точно ще става това”, посочи още министър Денков.