Николай Денков
Николай Денков / БТА
Премиерът Николай Денков се включи към финансовия министър към критиките към президента Румен Радев, след като сезира Конституционния съд на транзитните такси на руския газ, който преминава през България.

"Смятам, че действително с този акт президентът не защитива българските интереси. Дали защитава чужди интереси - нека всеки си помисли. Смятам, че сезирането на Конституционния съд, не е правомерно. Може би това защитава интересите на други държави - Русия, Сърбия, Унгария, но не е и на България". Това заяви министър-председателят Николай Денков пред журналисти в Брюксел.

Василев: С действието си Радев се обяви като защитник на „Газпром“ в разрез с националния ни интерес

По думите му цялата информация за въпросната такса е изпратена към ЕК, в момента се разглежда, но никой не е казал, че тази такса е неправомерна, посочи той.

"За нас миграцията е огромен въпрос, Украйна и подкрепата за нея, как да се подходи за ситуацията в Израел - всичко това има отражение и няма как да ги отделим. Очакваме да се приеме, че фокусът за миграцията трябва да пада върху външните граници и работата с трети страни, където да се връщат нелегалните мигранти. От тази гледна точка така Румъния и България ще са много по-ефективни в Шенген", заяви премиерът.

Той коментира и искания писмен отговор от депутата от ДПС Делян Пеевски по казуса "Лукойл".  "Има законов срок, в който да се даде писмен отговор - 14 дни. След като има въпрос, ще отговорим. Срокът се определя не от това какво иска г-н Пеевски, а от това какви са правилата", посочи той. 

Премиерът изтъкна, че работят много добре с вицепремиера Мария Габриел. "Всички трябва да се подкрепяме да преодолеем препятствията. Както Пеевски има въпроси към мен, така и други депутати могат да имат въпроси към нея", сравни министър-председателят.

Радев сезира Конституционния съд заради таксата за пренос на руски газ

"Промените в законите вървят в темпото, което съответстваше на най-оптимистичните очаквания и изискванията на ЕК и Венецианската комисия. Ние напредваме. Дали това ще доведе до приемане на България - не зависи от нас. Тези промени са необходими на българските хора - ние искаме правосъдна система. Искаме по-добре защитена граница, за да не влизат мигранти, защото някои от тях може да имат терористични наклонности. Вероятността е много над 0% да ни приемат, но не е 100%", изтъкна Денков.

Позицията му за конфликта в Израел е, че трябва да бъде осъдена бруталната терористична атака на "Хамас" срещу Израел. "Израел има право да се защитава и да унищожи враговете, но трябва да пази възможно най-много невинните хора, така както палестинците трябва да пазят невинните хора в Израел", коментира още той.

Той коментира и срещата си с представители на организацията „Репортери без граници“, с които се срещна в Брюксел. "Проблемът в България не е свободата на словото – през последните две години има значителен напредък в това отношение. Основният проблем в страната ни е свързан с дезинформацията. Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите. Освен промени в българските закони, тук може много да ни помогне и законодателството на европейско ниво", заяви министър-председателят.