Финансовият министър Асен Василев заяви на специален брифинг пред медиите, че според него президентът Румен Радев не защитава националния интерес, а с действието си той се е обявил за защитник на "Газпром". Повод за думите му беше обявяването от държавния глава, че сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни. В искането си до Конституционния съд Радев посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито.

Радев сезира Конституционния съд заради таксата за пренос на руски газ

"Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата, наложена върху преноса на руски газ към Конституционния съд на Бълария. Това няма да спре изпълнението на закона. От 13 октомври таксата се събира, очакваме първите постъпления на 14 ноември тази година. Уведомени са всички компании, които ползват газопреносната мрежа на България и съответно да е установен режимът, с който те трябва да докажат дали газът идва от Русия, или не идва от Русия, в който случай той ще бъде освободен от таксата", обясни Василев. 

"Това, което е учудващо, е, че президентът на републиката не защитава националния интерес. Поне не го защитава така, както аз го разбирам. Националният интерес е интересът на България, а не интересът на руската федерация и на „Газпром". С това си действие Радев се обяви като защитник на "Газпром" в разрез с българския национален интерес и с политиката на България и ЕС. Това е срам за президентската институция”, поясни Василев.

По думите му никоя държава или компания не може да оспорва по съдебен ред въведената такса, защото горивото по това трасе не поскъпва в никоя от страните, за които отива. Таксата се дължи от "Газпром", която ползва мрежата през България, а руската компания формира доставната си цена в точката но доставяне на горивото, което е извън територията на България, допълни той.

"Ако "Газпром" не спази това изискване, то има поредица от мерки, които могат да се вземат срещу неизряден платец", обясни Василев и уточни, че усвояването на банковата гаранция, дадена от руската компания, за да транзитира през България, е една от стъпките. 

За напрежението около "Лукойл" финансовият министър обясни: „Лукойл” публикуваха прессъобщение, в което обявиха различни данъци. Единствените данъци, които е смислено да се гледат, са корпоративен данък и солидарната вноска, която е друга форма на корпоративен данък. 154 милиона корпоративен данък е внесен до момента, заедно с солидарната вноска, тази година. Както знаете, законът беше приет с несъвършенства и това позволяваше солидарната вноска да не се внесе авансово. Това беше отстранено през миналия месец и към момента трябва до 31 октомври да бъдат внесени всички солидарни вноски авансово. След това до 30 ноември трябва да бъде внесена и вноската за ноември. Като тези вноски трябва да представляват най-малко 90% от това, което е дължимо в рамките на годината иначе се дължи доста висока наказателна лифта".