Николай Денков
Николай Денков / БГНЕС
"Вярвам в чудото на словото, на добротата, на красотата и на любовта". Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков след като откри Националната научна конференция „В началото бе Историята“. Тя е посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“

 Министърът сподели: „Както знаете, аз съм представител на точните науки. Откърмен съм с експерименталните методи, теоретичните модели, подхода на Нютон, който е в основата на естествознанието. Въпреки това, когато ме попитат: „Вярвате ли в чудеса?“, отговорът е: „Да, вярвам в чудото на словото, вярвам в чудото на добротата, красотата и любовта.“ А когато силата на словото се съчетае с добротата и любовта към хората, когато се усети духът на времето и се постави в контекста на историята, тогава стават чудеса, които променят съдбата на народите".

Денков бе категоричен, че именно такава е ролята на Паисий в нашата история. "Това е чудо, пред което всички трябва да се прекланяме, което трябва да уважаваме и от което трябва да се учим и в бъдеще. Около това чудо има много митове, има много неизвестни. И аз действително вярвам, че трябва да се развият научните познания за Паисий, не за да променят митовете, а за да се научим как в живота се случват тези чудеса, защото имаме нужда от тях“, заключи министърът.