Има потенциал за много сериозна ескалация и трябва да следим отблизо случващото се. Това коментира премиерът Николай Денков по повод обстановката в Близкия изток и ситуацията в Израел и Газа.

Израел започва пълна блокада на Ивицата Газа, засилва ударите срещу центрове на „Хамас“

Той отбеляза, че България може да предложи хуманитарна помощ, но въпросът за изпращане на военна техника изобщо не е бил обсъждан.

"Всяка от основните движещи сили - от една страна израелците и палестинците, които са в непосредствен контакт и от друга страна Иран и нейните прокси групи като Хизбулаа, а от трета страна САЩ и Русия - всяка една от тях трябва да помисли как би могла да деескалира този конфликт", призова Денков. "Няма да е лесно, но това ще бъде решението, защото е сериозна опасността да се разяри много по-голяма буря", коментира премиерът.

Той подчерта, че България е била единствената държава, която е успяла в кратки срокове да проведе два полета за извеждане на желаещите да напуснат Израел. В момента страната ни събира още молби и ако е безопасно, министър-председателят смята, че ще може да се направи още един полет.

Денков коментира и дали е необходимо президента да свика КСНС. "Когато има подобно изостряне може би си заслужава да бъде свикан, но при положение, че сме в предизборна ситуация, ние виждаме как някои партии използват всяка ситуация, за да ескалират напрежението. Трябва да се помисли какъв би бил резултатът от един такъв съвет. Не мога да кажа в момента дали би бил полезен", отбеляза премиерът.

Политическите сътресения

"Няма какво да се заплашваме, защото аз и екипът ми се опитваме да свършим нещо полезно за България. Ако някой не иска да участва в този процес, тогава може и да сбърка математиката. Ние всеки ден работим с мисълта, че колкото повече работа успеем да свършим, толкова по-добре", коментира Денков думите на Бойко Борисов, че в "политиката е най-важна математиката", визирайки подкрепата на ГЕРБ на предстоящото гласуване по първия вот на недоверие към кабинета.

Гаджев с призив към Тагарев: Отменете продажбата на имоти в София

Николай Денков смята, че би било "изключителна глупост от политическа гледна точка" някой да не подкрепи правителството в този момент. "В предизборна ситуация сме. Г-н Борисов, както г-н Петков и други лидери обикалят и мобилизират техните партийни лидери по места за предстоящите избори. Как работи един министър не трябва да се оценява по това колко често той се появява по телевизора. Оценките на министрите ще бъдат на базата на програмата която е трябвало да изпълнят и успели ли са", добави премиерът.

Протестите заради въглищните централи

"Няма как някой да си представя, че въглищните централи ще продължат да работят така до 2038 година. Това няма как да се случи и всеки, който твърди нещо друго, той просто лъже миньорите и енергетиците", категоричен беше още министър-председателят по темата с продължаващите блокади. "Те могат да работят, стига да могат да произвеждат електричество, което да може да се продаде на енергийния пазар. Това, което често се бърка е, че ние имаме нужда от въглищните централи и АЕЦ, за да поддържаме енергийната стабилност. Не можем да им осигурим същия обем работа и да обещаем, че това ще продължи до 2038-а. Пазарът ще покаже кое е по-евтино. На тях това им е големия проблем - цената на електроенергията, произвеждана от фотоволтаици, ВЕИ и други зелени източници ще бъде съществено по-ниска. Да, ще имаме моменти, в които ще са ни необходими и т.нар. базови мощности, ще ни трябват още години, за да бъде стабилна енергийната система", категоричен беше Николай Денков.

Очаквайте още подробности.