Вътрешният министър е оптимист, че България ще е пълноправен член в Шенген до края на годината
След повече от два месеца и половина усилена работа, мога да кажа, че вратата за България пред Шенген е широко отворена. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг след заседанието на МС.

"Никой не посочи България като актуален маршрут на незаконната миграция - бяха посочени редица държави - Северна Македония, Сърбия Гърция, Кипър, дори Италия. Беше докладвано, че в Австрия основните мигранти са индийци и граждани на Бурундия, но не и такива, преминали през нашите граници, което е в рязко противоречие с това, което твърдят някои експерти в страната", посочи Демерджиев.

Европарламентът: България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината

Експертната оценка на ЕК е, че ние сме се справили отлично. Единствената държава, която остана донякъде скептична, но обвързва своето становище с резултатите от докладите, е Нидерландия. На 21 октомври чакаме доклада, но отзивите са, че сме се справили отлично. Вярвам, че такава оценка, не мисля, че Нидерландия ще има сериозни аргументи срещу приемането на България.

Вярвам, че целта, която си поставихме България да бъде приета като пълноправен член на Шенгенското пространство до края на годината, ще бъде постигната, прогнозира още вътрешният министър.