Дефектна заварка е причина за теча в АЕЦ Козлодуй
Дефектна заварка е причина за теча в АЕЦ Козлодуй / netinfo

Причина за изтичането на радиоактивния разтвор в тръбопровода на Шести блок на АЕЦ Козлодуй е дефектна заварка на съоръжението, което се използва за очистване на радиоактивно замърсени детайли. Това каза пред парламентарната комисия по енергетика изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Оборудването, в което се прояви дефектът, до 26 септември тази година не е използвано на Шести блок, защото се използва само при спрян блок, както в момента, когато се прави планов ремонт, поясни Генов. Той призна като пропуск на АЕЦ, че не е направена профилактика на съоръжението преди неговото използване.

Изтеклото количество радиоактивен разтвор е съизмеримо с активността, която се инжектира на пациентите за медицинска диагностика, сравни председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. По-рано днес в предаването „Портфейл” той каза, че изпратената от Агенцията за ядрено регулиране комисия в АЕЦ "Козлодуй" е потвърдила първоначалната оценка за събитието - ниво нула по международната скала за оценка на ядрените събития ИНЕС.

От Международната агенция за атомна енергия не са изисквали информация по случая.