Представители на политически сили в парламента коментираха пред журналисти идеите на БСП за бюджета.

По-рано днес на брифинг от левицата обявиха, че ще поканят всички парламентарни групи на разговори, за да обсъдят какво може да се подобри между първо и второ четене на бюджета в посока подкрепа на работници, на бедни, възрастни и уязвими. Те изразиха притеснение от решението на служебното правителство да внесе в парламента проект за удължаване на настоящия бюджет, което според социалистите означава замразяване на доходите при увеличаващи се цени. 

БСП канят парламентарните групи на разговори за бюджета

Надежда Йорданова от ПГ на "Демократична България" (ДБ) заяви, че всеки един от тези въпроси предстои да бъде обсъден на заседание на парламентарна група, след което ДБ ще изрази своето становище. За разговорите, предложени от левицата, отговори, че не може да коментира хипотези на този етап, защото конкретни писмени предложения все още няма.

Тя припомни, че за ДБ приоритет са законопроекти около трите важни стълба, по които ще търсят съгласие - енергийна независимост, ясна позиция за войната в Украйна и законопроекти за реформа в съдебната власт. Законопроектът за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор и неговите заместници, ограничаване на правомощията му, са сред важните за коалицията, както и мерките за насърчаване на бизнеса, за възможността всяко домакинство да слага по облекчен режим фотоволтаични панели.

Внесоха в НС закона за удължаване на Бюджет 2022

Според Петър Петров от "Възраждане" пари трябва да има и за социални плащания, и за обновяване авиоресурса на Българската армия. Необходима е модернизация - не за много милиарди, както се правеше досега, и считам, че и двете теми заслужават вниманието на парламента, посочи депутатът.

От "Възраждане" подхождаме изключително градивно, ако бъде внесен бюджет, гарантирам от името на парламентарната група, че ще направим всички необходими предложения, както при актуализацията тази година, за подобряване стандарта на българските граждани, увери той. Петров не можа да каже дали ще участват в срещите на БСП, но добави, че винаги са били открити за всякакви разговори. Той обаче изтъкна, че "Възраждане" има позиции, които трябва да следва, ако иска да отговори на очакванията на симпатизантите и членовете си.

„Нинова трябваше да ореже парите за военните самолети и да отпусне повече социални помощи, когато беше в управлението, а не сега да подкрепя предложението на служебното правителство”, коментира Петров, предаде БГНЕС.
БТА, БГНЕС