Давали пари и на член на ОИК – Петрич
Давали пари и на член на ОИК – Петрич / netinfo

Уличените в купуване на гласове в Петрич Альоша Ангелов и представителя на Общинската избирателна комисия, Зорница Якова не бяха допуснати за разпит по делото за касиране на вота в града. Искането за това бе направено от адвокат Кирил Михов, който отстоява интересите на партиите, оспорващи изборите от 11 октомври, "Демократи за силна България", "Атака" и БЗНС.

Председателят на ОИК - Петрич, Тинка Денишева не отрече, че влязла в местния парламент партийна структура е предложила на Зорница Якова пари, но тя ги отказала. Денишева заяви пред съда, че купуване на гласове са извършвали хора, близки до партиите-жалбоподатели.

За следващото заседание административният магистрат Рашкова задължи ЧЕЗ - България и съответните поделения в Благоевград и Петрич да представят подробна справка за причините за аварията на 11 октомври . Тогава без ток, след 19 часа, за повече от три часа останаха 10 големи села в Подгорието и Огражден, а броенето на бюлетините стана на свещи и със светлина от мобилни телефони.

При броенето на недействителните 694 бюлетини от всичките 92 секции в общината стана ясно, че в секционните комисии в село Скрът е извършено грубо нарушение на избирателния закон - на гърба на бюлетините са поставяни подписи върху двата печата. Общинската избирателна комисия трябва да представи за заседанието на 12 ноември оригиналните протоколи на секции с номера 89 и 90 в село Скрът.

При ръчното броене на обявените за недействителни бюлетини бе установено, че 17 от тях неправилно са отнети от редовните в полза на БЗНС и 11 с явен вот за "Демократи за силна България".