/ БГНЕС
Крайно време е президентът ясно да заяви претенциите си и желанието за въвеждане на президентска република. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация от името на ГЕРБ във връзка с вчерашните призиви на президента Румен Радев към протестиращите да не спират да излизат по улиците.

Гласуват рокадите в кабинета без Борисов в НС (ВИДЕО)

"Няма нито една тема от обществен интерес, в която президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии, синдикалните и работодателските организации. В условията на пандемия със социални и икономически последици, каквито светът и държавата ни не познават последните десетилетия вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за вземане на решение Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призова към омраза и бунтове", каза още д-р Дариткова.

Гечев: Цялото правителство да подаде оставка

"Призивите му подозрително съвпадат с тези на един олигарх от фейсбук. Член на стратегическия му съвет е задържан за спирането на метрото в София. Това е престъпление", каза тя.

Ремонт на кабинета: Борисов сменя петима министри (ВИДЕО)

Тя посочи, че вчера е призовал за разпускане на Народното събрание и за промяна в Конституцията. "Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и желание за въвеждане на президентска република. Под прикритието, че чува гласа на народа всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Румен Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често прави това и критикува дори европейските. Явно вдъхновен от модела на различни диктатори", каза още д-р Дариткова.

Сачева: Радев президентска република ли иска

Дариткова заяви, че от ГЕРБ се противопоставят на неуважението към институциите.

"От най-високата трибуна в парламентарната република призоваваме народните представители от всички политически партии ясно да заявят своята позиция подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите и отношенията между тях в България", каза още д-р Дариткова.

Единственото, което спира това правителството да подаде оставка, е отговорността, смята депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

„Медиите доста усърдно показват протеста – младите, градска десница, селска левица, ултра леви, ултра десни, всякакви. Опитват се да се консолидират около един юмрук, който напомня на един партизанин, влизащ в София. Може би и на Че Гевара“, заяви депутатът, визирайки президента Румен Радев, който подкрепи антиправителствените протести.

Ананиев за трансфера му в Министерството на финансите: Все едно се връщам вкъщи

Според него важният въпрос е кой ще дойде на власт, ако управляващата коалиция от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се оттегли, подавайки оставка на цялото правителство.

„Оглавяващият протестите революционер г-н Радев ще направи някакъв случаен кабинет. Това трио, не знам точно какви са, но те са казали, че са десни. Тези десни, примерно, не искат да продължи АЕЦ „Белене“. Те не искат да се продължи съответно и „Балкански поток“, смята Николов, който се обърна към левицата с въпроса кого ли държавният глава ще посочи за енергиен министър в едно евентуално служебно правителство.

Президентът Радев отново надъхва протеста

„В крайна сметка, около коя идеология – икономическа и философска, ще бъде формирано това служебно правителство, което, предполага се, ще събере желанието на хората нещо да се промени в т.нар. дневен ред. Да могат с пълни шепи гражданите да черпят благата от това, което сега, според вас, се раздава на тъмно“, попита депутатът колегите си от опозицията.

Той обвини още БСП и т.нар. градска десница в колаборация на изминалите местни избори, а според него гражданите не са видели „нищо добро“ от това, ето защо той многократно заяви: „никаква оставка“.
Агенция "Фокус", БГНЕС