Даниел Вълчев: Директорите на училища трябва да са с 5-годишен мандат
Даниел Вълчев: Директорите на училища трябва да са с 5-годишен мандат / netinfo

Не по-малко от пет години трябва да е мандатът на един училищен директор, смята вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев. По думите му в новия Закон за училищно образование ще бъде записано, че всеки бъдещ директор трябва да е преминал специален курс на обучение към Националния институт за обучение на директори.

Вълчев съобщи още, че проектът за закон за училищното образоване ще е готов след около два месеца. Въпросът с мандатността на училищните директори ще е уреден в същия закон.

Милка Коджабашиева, директор на дирекция „Координация и
контрол на средното образование” в просветното министерство съобщи, че 199 кандидати са подали документи за директори на 62 държавни училища, в които сега има изпълняващ длъжността.

14 от кандидатите не са допуснати до следващ етап на конкурса, а 155 ще държат писмен изпит под формата на тест следващата седмица. От януари до март догодина всички директори на училища в страната ще минат на повторно обучение за работа с делегирани бюджети, каза Анелия Андреева, директор на института за обучение на директори, представяйки едногодишната му дейност.

До момента в над 40 общини училищата работят пилотно с делегираните бюджети.