Д. Попов: Купувайте нужното, утре то ще има по-висока цена
Д. Попов: Купувайте нужното, утре то ще има по-висока цена / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Грешката на започналите прехода била мисълта, че ще бъде направен бързо
47339
Грешката на започналите прехода била мисълта, че ще бъде направен бързо
  • Грешката на започналите прехода била мисълта, че ще бъде направен бързо

На фона на кризата в Европа правителства на експерти и технократи поеха властта в Гърция и Италия. 22 години след началото на прехода у нас малцина вероятно си спомнят за българското „правителство на националното съгласие" с премиер Димитър Попов, което през 1991 г. освободи цените на основните продукти и те започнаха да се формират на пазарен принцип. Резкият скок на цените за кратко време тогава - до 30 пъти, роди ключовата фраза на прехода „За бога, братя не купувайте!". 20 години по-късно авторът на този призив Димитър Попов нарича това решение мъдро. В интервю за „МеждУредие" в Дарик кафе той заяви, че голямата грешка на онези, които са започнали прехода в България е била мисълта им, че той ще бъде направен за кратко време.

„Създадохме една прослойка от богати хора, които ограбиха държавата под благовидната форма „да й помогнем да се развие" и скритата форма „да има пари, които да крадем". Иначе няма смисъл. Имахме заводи, в които полагахме преди да са монтирани, както са в контейнерите цена 14 стотинки кило желязо", коментира Попов.

Реда сбъркахме и платихме цена за всичко това, категоричен е бившият министър-председател.

На въпрос дали е било трудно тогава решението за освобождаване на цените и имало ли е съпротива, Попов отговори: „България се намираше в икономическа криза. Казах: „Господа, предстои разглеждане на сериозно решение, всеки от вас като член на правителството и като гражданин има право на собствена позиция. Онези от вас, които не желаят тази промяна, не бива да гласуват без обяснение. Политическата отговорност от тази промяна, последиците от нея нося аз". Гласуваха всички, станаха прави, беше взето решение, страшно по своето същество". Бившият български премиер определя решението като мъдро.

В интервюто си за Дарик Димитър Попов разказа как всеки ден е правил посещение в няколко магазина по уговорка с управителите. „В сградата на Духовната академия имаше магазин за месо. Управителят мой човек, питам го „Откъде внасяте месото?", той ми казва от Ловеч или от еди къде си. Питам го вдигат ли цените, казва: „Вдигат!". Аз му казвам: „Връщай го обратно, не го приемай - да си го карат на друго място!". Това е - прилагаш политиката на правителството", спомня си Димитър Попов.

Мнозина поздравяват и днес бившия премиер с крилатата фраза. „Още тогава обичах да ходя на общинския пазар и първият, който ме види, че съм влязъл в района на пазара, казва: „За бога, братя, нашият човек пристига!". Аплодисменти. Имах няколко души от тях приятели. Единият от тях запазваше на всяко минаване по една шепа люти чушки. Нямаше на пазара люти чушки. Викам му: „Много е символичен твоя жест - плащам за трудно понасяна степен на лютивост! Но се надявам, че след два месеца няма да го правиш, защото ще има много чушки!", разказва Попов.

Запитан днес какво би призовал българите - да купуват или да пестят, Димитър Попов обясни, че днес магазините и сергиите са пълни със стока, но хората купуват по малко. „Кога моята майка, бог да я прости, или моята съпруга, която е съвременен човек, е купувала шест чушки. „Дайте ми шест чушки!". Сега е краят на есенния пазар, аз пазарувам на „Красно село" - невероятна скъпотия!", разказа Попов. Въпреки това той смята, че днес българите трябва да купуват нужното им според възможностите си.

„Взел съм решение навремето - излъгах народа да не купува, ако съм го излъгал. Трябва да му се даде съвет. Сега е време да купите нещо, защото утре няма да го има. Нашият пазар е зависим от инвестициите и от вноса на чужди икономики. Сега купете онова, което ви трябва - утре то ще има по-висока цена!", каза още бившият български премиер.

Да купуват ли днес българите, как беше извършен преходът в страната и как живее днес бившият български премиер - отговорите на тези въпроси четете в интервюто на Йовка Йовчева с Димитър Попов.