Д-р Венцислав Грозев: НЗОК е в недоимък заради порочни практики
Д-р Венцислав Грозев: НЗОК е в недоимък заради порочни практики / снимки: БГНЕС, архив

Този порочен кръг, в които се движим години наред - да се стига до недоимък в бюджета на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) - не е толкова на базата на нереалистичен бюджет, приет за 2015 г., а отново на тази практика, която години наред се върти - с бюджета на настоящата година да се плащат изработени дейности и недоимък от предходната. Това каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) пред БНР.

„Здравеопазването е един от приоритетите на всяко едно правителство, както и на това и разчитам на здравия разум, както и на авторитета на министър-председателя, че ще постави въпросите на сериозна дискусия. Само за болничната помощ са необходими някъде около 60-65 млн. до края на настоящата година, за да може 2015 г. да бъде приключена почти на нула и 2016 г. да започне с повече сигурност и спокойствие в системата”, подчерта д-р Грозев.

Той обясни, че става дума за пари, които са т.нар. „извънбюджетни” или дейности извън болничната помощ - това са пари, които не са изработвани на хиперхоспитализация или на много повече приети в лечебните заведения за болнична помощ пациенти.

„Недоимъкът в тази ситуация е на базата на т.нар. 57-мо постановление, което започна да действа март месец, но бюджетът за 2015 г. беше леко нарушен с едни 120 000 000, които се платиха до март месец за извършени дейности в 2014 г. и едни 80 000 000, които се пренасочиха от бюджета на НЗОК към Министерството на здравеопазването”, допълни д-р Грозев.

Ясно е, че в рамките на бюджета за тази година няма законова възможност да се изплатят тези средства, защото постановление 57 предполага строго рамкиране на дейностите за болнична помощ, заяви д-р Даниела Дариткова, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване.

Др Венцислав Грозев НЗОК е в недоимък заради порочни практики
netinfo

„Основният дефицит, който бележи БЛС, отново е за болнична помощ - там са дисбалансите. Ние сме предвидили в Закона за здравното осигуряване за следващата година, за да се преодолее това несъвършенство при формирането на бюджетите, определяне на обемите и методиките за остойностяване - да се даде възможност на БЛС в преговорите с НЗОК за такава методика, която да отрази несъвършенствата на методиката за остойностяване през тази година и през изминалите години, защото наистина в края на годината си говорим вечно за дефицит в плащанията за болничната помощ”, заяви тя.

В здравната парламентарна комисия все още не е постъпил отчет за текущото изпълнение на бюджета на НЗОК от първите месеци на годината, което е законово заложено.