Пулмологът призова да не изпадаме в паника, тя подтиска имунните клетки
Днес в „Гласът на Dariknews” разговаряме с пулмолога д-р София Ангелова за растящия брой на заразени с коронавирус, за препоръчителното лечение и кога пациентите трябва да потърсят лекарска помощ.

Д-р Ангелова съветва още при първи симптоми хората да се свържат със своите лекари, които да наблюдават състоянието им, макар от разстояние. Тя подчерта, че температурата не е най-притеснителният симптом, а задухът.

Паниката също е лош съветник, защото тя подтиска действието на имунните клетки, категорична е специалистката.

Пулмологът апелира да се спазва дистанция и носенето на маски, защото така рискът от заразяване се свежда почти до нула. Д-р Ангелова препоръча също често да се проветрява, защото вирусите не обичат чистия въздух.

Тя посочи, че не трябва да се прекалява с антибиотиците, защото това може да доведе до резистентност. Също така не трябва да се злоупотребява и с имуностимулантите, защото това може да доведе до обратен ефект.

София Ангелова
Личен архив


Според д-р Ангелова заразяването в момента е в такава степен, защото времето е студено, хората са в затворени помещения, а там се създават по-добри условия от предаване на заразата от човек на човек.

„Нашето послание е да се спазват мерките, включващи дистанцирането. Ако носим маски и сме на разстояние от 1,5-2 м, заразяването е почти нула процента. 80% от хората прекарват заболяването по-леко, те нямат нужда от кислород и могат да стоят вкъщи. Не се тревожете, не се паникьосвайте от високата температура. Тя е симптом, който показва силата на нашите имунни клетки да се справят с вируса. Вирусът, ако се бори да унищожава човешката клетка, то имунните клетки му се противопоставят с точно такава реакция. Температурата не е симптом, който да изисква настаняване в болница. Симптомът, който може да доведе до болнично лечение, е задухът. Ако се засилва задухът, трябва да се измери сатурацията, тогава колегите от Спешна помощ преценяват момента за хоспитализация. Не трябва да има паника. Паниката подтиска действието на имунните клетки и завърта човека в порочен кръг, защото този стрес води до задържане и покачване на температурата“, каза д-р Ангелова.

При висока температура, силна отпадналост, болка в мускулите и ставите, вероятно става въпрос за коронавирус, тъй като в момента изолиран грипен вирус няма, въпреки че симптомите се припокриват, посочи пулмологът.

„Задължително при първите симптоми пациентите трябва да информират своите лекари и ще получат първите наставления. Важни са първите 72 часа, в които отчитаме как реагира имунната система. Личните лекари диктуват какво трябва да се вземе – противотемпературните средства, заедно с антитромбозните средства. Къде е мястото на антибиотиците? Те не са за вирусни инфекции, но защо се дават? Най-честият антибиотик, който се препоръчва, не е за да убива бактериите или да води борба с бактериите. Точно за тази група антибиотици отдавна е установено, че имат противовъзпалителен ефект и подтискащ ефект върху т. нар. цитокинова буря, т. е. върху образуването на цитокини от имунните клетки, когато в организма влезе чужд враг“, обясни д-р Ангелова.

„Не трябва да се злоупотребява с имуностимулантите. Ако непрестанно даваме имуностимуланти, може по-скоро да не помогнем, а да навредим. Особено важни са витамините А и Е, те са антиоксидантите. Важно е да се пият много течности, защото се отделят много токсини. И много да се проветрява, вирусите не обичат чистия въздух“, даде насоки специалистът.

Тя призна, че има много пациенти, в момента телефоните „прегряват“, а лекарите вървят към бърнаут синдром.

„Натоварването е много голямо, но правим максималното. С Ковид положителните не можем да контактуваме, но проследяваме състоянието им. Когато се прибера, започвам да прозвънявам всички, за да съм сигурна, че нещата се развиват добре. Но имам двама пациенти, които се влошиха, засилиха задуха, а това се усеща дори по телефона“, разказа пулмологът.

„Много е важно да запазим спокойствие. Намираме се в сложна обстановка – бих я нарекла война с биологичен агент. Важно е да се дистанцираме, да носим маски, защото те могат да предпазят от голямото вирусно число, което може да инхалира човек. Реакцията при всеки е различна, има и млади хора, които имат задух и попадат в тези 15%, които имат нужда от лечение с кислород. Поддържайте връзка с вашите лекари и моля да ни извините, ако не успяваме да вдигаме телефоните навреме, защото и на нас не ни е лесно. Но трябва взаимно да си подадем ръце, да бъдем заедно отговорни и мисля, че ще се справим в този труден момент успешно“, призова на финала д-р София Ангелова.