ЦИК
ЦИК / БГНЕС, архив
ЦИК уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на кандидат-депутата д-р Валентин Павлов и даде разрешение за привличането му като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост.

Разследват кандидат-депутат за смъртта на дете

Това означава, че прокуратурата ще възобнови разследването си от 2016 г. за смъртта на 14-годишно дете, починало след поставянето на пълна упойка в денталната клиника, където д-р Павлов работи като стоматолог.

След оперативна интервенция в софийска стоматологична клиника детето не е излязло от поставената пълна упойка и е починало след транспортирането му в "Пирогов".

Валентин Павлов се отказа от имунитета си, починалото дете било с генетичнa болест

"Направихме всичко каквото трябва за това дете, но в крайна сметка ние и родителите не знаехме, че страда от рядкото генетично заболяване малигнена хипертермия. Не съм съгласен, че три месеца аз и екипът ми сме се крили и не се предоставяли такава информация. Не съм съгласен, че не сме извикали линейка-това го направих лично от моя телефон", обясни Валентин Павлов. По негови думи нужният за детето антидон е забранен в България.

Майката е подписала информирано съгласие, на всички въпроси е отговорено, че детето няма никакви придружаващи заболявания.

Д-р Павлов посочи, че след случая е направена мигновена проверка от Медицински одит, като нарушения не са констатирани. "Въпросът е защо точно в този момент, сега и по този начин се изважда това", попита той.

Oчаква се държавното обвинение да предприеме действия по призоваването на кандидат-депутата и да му се предяви обвинение за смъртта на детето.