Червени топят съветници от ГЕРБ пред Бойко Борисов
Червени топят съветници от ГЕРБ пред Бойко Борисов / снимка: DarikNews

Общинските съветници в Благоевград изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с копие до главния прокурор Борис Велчев и до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Писмото е провокирано от действията на съветниците от групата на ГЕРБ в благоевградския парламент, които по време на заседание на Общинския съвет приеха критична декларация срещу прокуратурата и МВР, във връзка със започнало разследване на финансовата дисциплина и спазване на законовите разпоредби, за което настоя преди дни кметът Костадин Паскалев.

В тази връзка съветникът Йордан Миленков и други негови колеги от ГЕРБ са били разпитвани в Областната полицейска дирекция по производството, образувано от окръжният прокурор в Благоевград Елка Атанасова.

Кметът Костадин Паскалев сам поиска прокуратурата да предприеме пълна проверка за това дали Законът за местните данъци и такси е спазвал стриктно, тъй като лично съветникът Йордан Миленков и негови съпартийци открито направиха серия изявления в местните медии, насочени срещу градоначалника.

Пълният текст на откритото писмо гласи:

Уважаеми г-н Министър-председател,

Уважаеми г-н Министър,

Уважаеми г-н Главен прокурор,

На 26.02.2010 година, на заседание на Общински съвет - Благоевград, по безпрецедентен начин, председателят на Общинския съвет г-н К. Хаджигаев допусна разглеждането на политическа декларация, насочена срещу действията на Прокуратурата и МВР.

Странно е, че във време, в което Правителството на Република България апелира към по-активна дейност на тези държавни институции, г-н Хаджигаев да използва Общинския съвет за атака срещу Прокуратурата и МВР. Смятаме за абсурдно с декларация на Общинския съвет да се осъждат легитимни действия на компетентните органи за разкриването на обективната истина.

Ние, общинските съветници от БСП категорично се разграничаваме от подобен акт на превишаване правомощията на Общинския съвет.