Частна фирма ще изпитва кандидат-шофьорите чак след година
Частна фирма ще изпитва кандидат-шофьорите чак след година / снимкa: Sofia Photo Agency

Ще има гратисен период на въвеждането на идеята частна фирма да провежда изпитите за шофьорска книжка и новият регламент ще влезе в сила най-рано в края на следващата година, заяви в интервю за Дарик транспортният министър Петър Мутафчиев. Миналата седмица кабинетът отложи гласуването на измененията в Закона за движение по пътищата(ЗДвП), с които държавната "Автомобилна администрация" се освобождава от задължението да изпитва кандидат-водачите.

„Подборът на компанията, която ще извършва изпитите, трябва да стане чрез конкурс, да отговаря на определени условия. Вероятно ще има гратисен период, така че компании, които желаят и имат опита да се занимават с това, да бъдат подготвени за този конкурс”, каза Мутафчиев.

„Мисля, че това няма да стане по-рано от края на 2009 г., защото законът вероятно ще бъде приет до края на годината. След това ще има гратисен период, в който държавата ще продължи да извършва изпитите. Целта е, първо, да има двоен контрол – от една страна, да прекъснем всички корупционни практики, които има в момента и не можем да отречем, че ги има. Това го знаят инструкторите, знаем го и ние. Когато една компания е отговорна, когато е поела в договореностите с държавата да отговаря на определени условия и да налага контрол, е нещо по-различно. От друга страна, се появява втори вид контрол, където ние – "Автомобилна администрация", ще контролираме съответно компанията, която ще извършва тези изпити”, каза още транспортният министър.

"Нека има дискусия и ако се убедим, че това е грешната позиция, не пречи да запазим сегашната система, но това би означавало още много администрация", добави Мутафчиев. „Ако търсим добро качество, трябва да увеличим и иснпекторите, които извършват изпитите", каза още той. Министърът допълни още, че според него психологическите изпити могат да минат към болниците.

Цялото интервю с министър Мутафчиев четете ТУК