Бюджетът гарантира успешното членство в ЕС
Бюджетът гарантира успешното членство в ЕС / netinfo

Бюджетът трябва да отчете всички рискове и да гарантира успешното членство на страната ни в Европейския съюз. Това заяви премиерът Сергей Станишев минути преди Народното събрание да гласува на 1-во четене проекто-бюджета за 2007 година. Той апелира парламентът, общините и неправителственият сектор да работят заедно, за да може в първата година на членството да е успешна и да ни даде самочувствие, да гарантира икономически растеж, реална интеграция и доходи.

Еврофондовете са нещо, към което някои хора свеждат членството в Европейския съюз. Смисълът обаче е много по-дълбок. Това са общите ценности и политика, които да гарантират социална пазарна икономика, която облагодетелства всички страни от общността, заяви министър-председателят Сергей Станишев.

В Бюджет 2007 са предвидени 2 милиарда лева, които България ще получи от европейските фондове. Допълнително са заделени средства за съставянето на проекти. Предстои да се работи повече по информираността на обществото.

За следващата година е планирано в експлоатация да бъдат пуснати 90 километра магистрали.

Управляващата коалиция пое риска да намали данък печалба с една трета, в година, в която има опасност от рискове в приходната част. Това обаче ще създаде по-благоприятна инвестиционна среда, заяви премиерът.

Той прогнозира, че към края на тази година преките чуждестранни инвестиции у нас ще достигнат рекордните 3 милиарда евро. По отношение на критиките, че бюджетът не е достатъчно социален Станишев обясни, че 33 на сто от разходите в Бюджет 2007 са от социален характер. За първи път заплатите в бюджетната сфера ще се увеличат с двуцифрено число. Ще се търсят всякакви възможни начини да се увеличат и пенсиите и в края на 2006-та да бъдат осигурени достойни коледни надбавки на пенсионерите.

82 милиона лева ще струва на бюджета увеличаването на парите за майчинство. За първи път се въвеждат и ваучерите за храна.